TDS-UL

Tester TDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TDS

Total dissolved solid, este definit ca suma de minerale,sare,metale cationic sau anionic dizolvate in apa.In practica masurarea se refera la orice substanta masurata dizolvata in apa, chiar solida cu conditia de a avea minim 2 microni. TDS se masoara in ppm si aplicate sistemelor de ape dulci, deoarece sarea face parte din substantele dizolvate care modifica citirea.

O parte din TDS se formeaza din formele organice cum ar fi praful, frunzele, planctonul, deseurile industriale.Mai provine de la substante anorganice prezente din roci.

Masurarea tds-ului nu este foarte specifica si in acvaristica este utilizata doar ca indicator indirect al apei.Intr-un sistem inchis cum ar fi iazul, variatii acestui parametru se pot atribui urmatorilor factori:

  • hrana pentru pesti. Produsele alimentare sunt bogate in minerale, vitamine si substante organice.
  • Prezenta plantelor.
  • Schimburi partiale ale apei.Adaugarea de apa proaspata cu minerale face ca nivelul TDS sa se schimbe.
  • Montmorilonit ul mareste prezenta mineralelor in apa.

Limitele pentru apa potabila sunt de 500 ppm, iar daca se depasesc aceste valori  exista un semn de calitate scazuta a apei.

Fermierii japonezi  folosesc  valorile TDS , ei sustin ca valoarea optima este suma dinte gh si Kh sis a fie in jurul lui 80ppm. Datorita fluxului continuu de apa din baltile nivelul ph-ului nu scade.