Gh-ul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gh

Masoara duritatea totala a apei si anume concentratia in apa a unor bimetale ca Mg si Ca in principal, Fe, Mn. Calciul apare in apa la o concentratie relative de 3 ori mai mare ca a Mg. Prin urmare Ca influenteaza cel mai mult duritatea apei. Gh este masurat in grade germane dgH. Gh nu are de-a face cu Kh iar valoarea lui nu este influentata de Kh. In timp ce Kh este modificat prin fierbere Gh nu se schimba. Gh-ul influenteaza valoarea ph-ului prin legarea sau disocierea moleculelor de hirdrogen, astfel incat concentratia acestora sa ramana constanta in apa. CO2 produs de pesti si de plante in timpul noptii se dizolva in apa si produce acid carbonic. Daca ph-ul creste devine mai alcalina si acidul carbonic se disociaza in bicarbonate si ioni de hydrogen. Eliberarea ionilor de hydrogen contracareaza bazicitatea apei prin scaderea valorii Ph-ului.La valori ale ph-ului cuprinse intre 7-8 prezenta bicarbonatului este dominanta, iar la vlori ale ph ului de peste 9 predomina carbonatul. Foarte multi crescatori cred ca o apa dura este mai buna dar japonezii sustin contrariul. Iazurile lor de namol Mud Pond sunt lipsite de minerale, in acele ape doar orezul si crapii  koi se pot dezvolta. Dar aceste mud ponduri ale lor au crustacee si planton din belsug. Este incontesatbil faptul ca pestii lor se dezvolta vazand cu ochii in aceste ape lipsite practic de minerale. In iazurile cu apa recirculata nu putem sa avem aceste valori ale gh-ului pentru ca avem nevoie de gh ridicat la filtrarea biologica.

Conditii naturale cand gh-ul creste:

  • Cresetrea nitratilor in apa
  • Introducerea de sare
  • Hranirea pestilor

Conditii natural cand gh –ul scade :

Nu exista conditii natural pentru scaderea gh-ului.