ORP-Potentialul redox al apei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORP  Potentialul Redox

Exista multe teste de apa dar pentru foarte multi acesta de masurare al ORP ( potentialul Redox) este practic necunoscut dar foarte important. El ne arata gradul de oxidare al materialului organic in apa. TESTUL VA SPUNE CAT DE POLUAT CU MATERIAL ORGANIC ESTE IAZUL DVS!

Toata materia este formata din atomi. Cand un atom pierde un electron acesta este oxidat. Un electron are o sarcina negativa , astfel incat cand atomul pierde un electron el devine mai incarcat pozitiv. Oxidarea se poate referi si la adaugarea de atomi de oxigen si /sau indepartrea unui atom de HIDROGEN.

Proportia de substante oxidate la substante reduse este ORP. Cu cat este mai mare incarcatura organica din iaz cu atat mai mica este citirea mV . ORP se masoara cu ajutorul unui electrod in milivolti mV.

Ingrijirea si intretinerea unui iaz sanatos duce la valori ridicate ale ORP-ului. Un nivel scazut al ORP-ului se poate datora lipsei de oxigen, nivele mari are nitritilor si ale DOC (Dissolved Organic Carbon). La nivele ridicate ale ORP-ului ulcerele existente se vindeca mai repede si deasemenea aparitia lor este mai scazuta.

La o citire de sub 150 mV este neaparat nevoie de o modificare a sistemului de filtrare.

La valori intre 150-200 mV sanatatea crapilor Koi este marginala si desemenea este favorizata aparitia algelor unicelulare daca nu este deschis UV-ul

La citiri intre 200-250 mV sanatatea pestilor este in regula dar pot aparea probleme cu algele filamentoase.

La valori intre 250-400 Mv calitatea apei este excelenta .

Intre 400-550 mV este semnalata prezenta permanganatului de potasiu in apa sau a ozonului.La peste 478-550 nivelurile active ale permanganatului ar trebui sa ucida parazitii de pe crapii koi fara a afecta pestele si sa oxideze rapid poluantii.Timp de cateva ore apa din iaz ar trebui sa nu circule prin filtru datorita faptului ca ar putea oxida si bacteriile folositoare.

Valorile de peste 700mV arata o apa sterilzata si orice forma de viata nu poate trai mai mult de 10-15 min.

Factorii care cresc potentialul Redox:

-cresterea fluxului de apa

-cresterea aerarii in iaz prin diverse forme

-filtrare mecanica mai eficienta si evacuarea mizeriei acumulate cat mai des posibil.

-apa mai rece are niveluri de ORP mult mai mari ca si apa calda

-suprapopularea cu pesti arata niveluri mici ale apei

-hranirea cu cantitati mai mici de hrana dar mai des duce la valori mai ridicate ale ORP-ului

-mentaenanta filtrului. Spalari cat mai dese ale filtrului

-identificarea in iaz a zonelor cu apa nerecirculata (statuta) si eliminarea acestor zone ( se pot acumula mai multe substante solide in aceste zone)

-cresterea volumului biofiltrului

-folisirea ozonizatoarelor .