Nitrificarea

Nitrificarea este un proces biologic în timpul căruia bacteriile nitrificatoare convertesc amoniacul toxic la azotatul mai puțin dăunător. Tot ce trebuie să facem este să oferim condițiile necesare pentru ca bacteriile nitrificatoare să prospere. Este important să se țină seama de potențiala amenințare la adresa sănătății peștilor dacă este afectată nitrificarea. Nitrificarea este procesul biologic natural care se află în centrul tuturor sistemelor de filtrare a peștilor, cu bacterii benefice de nitrificare, care transformă treptat amoniacul toxic într-un nitrat mai puțin dăunător. Fără această activitate constantă de purificare a apei, majoritatea formelor de păstrare a peștilor ar fi imposibilă, deoarece peștii se vor otrăvi rapid cu propriile lor deșeuri. 

 

Bacteriile nitrificante

 

 

 

 

 

 

Bacterii de nitrificare

Administrarea corecta a unui iaz nu poate fi detasata de introducerea periodica de bacterii nitrificatoare. Acestea sunt esentiale pentru transformarea deseurilor organice ale pestilor si plantelor. Amoniacul este principalul element de detoxifiere si acest lucru se face prin bacteriile numite Nitrosomonas produsul final rezultat fiind Nitritii. Nitritii sunt toxici pentru pesti dar  intr-o masura mai mica decat al amoniacului dar sunt transformati de alte bacterii numite Nitrobacter in nitrati.Ambele clase de bacterii se numesc Bacterii Nitrificatoare. Cele doua tipuri de bacterii sunt autotrofe (organsimele isi sintetizeaza substantele organice din cele anorganice) si alte clase sunt heterotrofe care poseda o capacitate de nitrificatori.

Aceste bacterii au caracteristici dupa cum urmeaza:

  • au nevoie de oxigen in concentratie ridicata.
  • folosesc in principal compusi anorganici ca sursa de energie si au nevoie de ca sursa de carbon.
  • au capacitate redusa de replicare 24-36 ore in conditii optime de mediu.
  • actioneaza intr-o gama de ph intre 7 si 8.5
  • temperatura trebuie sa fie intre 15 si 25 °C
  • nu supravietuiesc  procedurilor de dezhidratare.
  • pentru actiunea lor ele depind de viteza debitului de apa. Daca debitul este prea mare ele nu petrec prea mult timp in contact cu substantele nutritive si mai este efectul de spalare al lor la debite mari astfel incat ele se detaseaza de support.
  • ca sa actioneze aceste bacterii trebuie sa fie atasate de un substrat (mediile de filtrare)
  • depind de produsele chimice din apa ca medicamentele, de lumina si de hidrogenul sulfurat.

Bacteriile nitrificatoare stau si cresc pe medille de filtrare.

Exista diferente intre cele doua tipuri de bacterii:

-Nitrosomonasul poate in absenta amoniacului, sa devina latent adica sa se dezactiveze in timp, in timp ce Nitrobacterul in lipsa alimentatiei  adica a nitritului moare.

Alte bacterii nitrificatoare.

Exista si alte bacterii care se presupune ca fac nitrificarea ca Bacteria Eterotrofica.

Genul Bacilus este cel mai reprezentat. Utilizeaza amoniacul care il transforma in nitriti, dar face acest lucru numai in conditiile unei alimentatii mai specifice:reziduri organice azotate. Aceasta capacitate de utilizare a amoniacului in anumite conditii a creat tendinta eronata precum aceasta ar fi o bacterie nitrificatoare. Aceste bacterii nu sunt capabile sa proceseze nitritii si prin urmare procesul de detoxifiere nu este complet. Studiile stintifice au aratat, de asemenea, ca este necesar un numar de bacterii heterotrofe de un milion de ori mai mare decat bacteriile nitrificatoare, avand aceeasi cantitate de amoniac. Aceste bacterii heterotrofe pot sa functioneze atat in prezenta cat si in absenta oxigenului. In prezenta oxigenului proceseaza substanta organica din ea, din care extrag azot. In absenta oxigenului produc chiar amoniac, pornind de la forma oxidata a acestuia azotatul. Alt aspect negativ este ca in alte conditii ele transforma nitratii in nitriti respectiv in amoniac procesul  numindu-se denitrificare prin asimilare.

Bacteriile heterotrofice pot fi gram + Baciulus sau gram – Pseudomonas. Ele tolereaza variatii mari ale ph-ului, temperaturii si salinitatii.Ele pot rezista la conditii adverse prin formarea de spori. Din acest motiv ele se pot ambala si vinde ca bacterii uscate(prin dezhidratare). Acest lucru le distinge de bactreiile nitrificatoare dar sunt discutii in mediul stintific daca acestea pot trai intr-o stare linistita.

In cele din urma ele functioneaza prin mentinerea unor valori destul de scazute ale amoniacului pana la conditiile naturale pentru stabilirea spontana a unor adevarate bacterii nitrificatoare.