Hrana Crapilor Koi

Hrana Crapilor Koi

Crapii koi sunt animale ectoterme prin urmare depind de temperatura mediului acvatic in care traiesc. Odata cu cresterea temperaturii nevoile lor nutritionale sunt mai mari.

Koii au nevoie de:

  • proteine,
  • grasimi,
  • carbohidrati,
  • vitamine,
  • minerale pentru dieta lor.

Crapii koi sunt omnivori iar  in natura ei gasesc o varietate de hrana cum ar fi insecte, viermi, icre de peste,larve,alge.toate acestea sunt insuficiente in iazurile noastre decorative.

Din pacate nu exista modele optime de alimentatie optima. Piata de la noi este foarte limitata datorita lipsei crescatorilor iar marea majoritate a crescatorilor  doresc cea mai ieftina hrana fara sa tina cont de continutul acesteia. Hrana cu peleti ne face sa administram hrana mai usor, in general se recomanda sa se de atat cat mananca in 5 minute. Crapul Koi neavand stomac pentru a stoca alimentele el mananca putin si mai des.

Proteinele formeaza partea principala a dietei crapilor Koi. In crestere un crap koi are nevoie de 40-47% proteina in timp ce un koi matur nu are nevoie de mai mult de 30-38%. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi mai exact din  20 de aminoacizi iar 10 din ei sunt esentiali iar 10 sunt neesentiali si pot fi administrati in crapi prin alte surse. Lipsa oricaror acestor aminoacizi sau o cantitate insuficienta de proteine duce la scaderea ratelor de crestere a crapilor koi si o crestere a imbolnavirilor. Foarte multi crescatori hranesc crapii koi cu hrana slab calitativa din punct de vedere al proteinelor. Sursa de proteina din hrana pestilor face diferenta de valoare si pret. Cu cat sursa de proteina traieste mai in adancul apelor cu atat hrana crapilor koi este mai scumpa dar si mai buna.  De ex hrana pentru crapii de consum contine proteine mai slab calitative fata de hrana special facuta pentru crapii koi. De multe ori intalnim crapi la care ficatul le este marit , asta se datoreaza slabei calitati a proteinelor existente in hrana.

In natura ingestia de proteine are loc sub forma de:

  •   plancton,
  • zooplancton,
  • alge,
  • crustacee,
  • viermi
  • insecte.

In iaz nevoile nutritionale sunt satisfacute prin hranirea acestora cu hrana comerciala. Un supliment foarte bun de proteine se poate prepara acasa pe baza de ou, spanacul poate fi adaugat in hrana crapilor koi. Proteinele in exces sunt folosite ca sursa de energie in loc de grasimi sau carbohidrati.

Grasimile sunt un alt necesar in dieta dar numai cele nesaturate sunt usor de digerat si utilizat de koi. Pestii tineri au nevoie de mai multa grasime 10 % decat cei maturi 7%.Consumul de vitamine solubile in grasimi  A D E si K nu poate fi absorbit fara grasimi alimentare adecvate.

Carbohidratii nu sunt o sursa importanta pentru koi.

Vitaminele sunt impartite in doua grupuri majore : solubile in apa si solubile in grasimi si ambele sunt folosite in dieta crapilor koi. Vitaminele ale complexelor B si C sunt foarte importante pentru ca ele nu pot fi depozitate  in tesuturile organsimului. Pe de alta parte vitaminele solubile in grasimi A D E K  pot fi metabolizate si depozitate in ficat si alte tesuturi adipoase din organsim dupa digestie. Primul semn al deficitului de vitamine consta in lipsa apetitului, avand ca rezultat o crestere slaba. Deficitul de vitamina C este o problema comuna la koi: aceasta este necesara pentru metabolizarea colagenului pentru oase si articulatii iar deficienta determina curbura coloanei vertebrale. Aceasta se datoreaza in general  descompunerii vitaminei C eliberate in medicamente industriale eliberate la momentul prepararii care se pot deteriora in alimente intr-o perioada scurta de timp 3-6 luni. Caldura excesiva accelereaza descompunerea lor. Pentru a depasi aceasta problema industria alimentara de calitate utilizeaza o noua formula de vitamina C stabilizata care creste durata de pastrare a alimentelor pregatite timp de doi ani. Suplimentarea cu vitamina C e indicata prin si se face prrin adaugare de felii de portocale in apa.

Mineralele.

La crapii koi 7 minerale sunt esentiale:

  • calciu,
  • clor,
  • magneziu,
  • fosfor,
  • potasiu,
  • sodiu
  • sulf.

Majoritatea acestora se gasesc in medicamente. Alte 14 minerale sunt necesare doar in cantitati infime. Deficientele de minerale pot provoca o multitudine de simptome:anemie,anorexie,cataracta.

Apa

Cele mai multe alimente contin pana la 10% apa. Alimentele cu continut ridicat de apa se pot deteriora mai repede. Pestii de apa dulce nu beau apa. Excesul de apa din corpul lor este eliberat in mod constant, functia primara exercitata de rinichi in timp ce deseurile se elimina prin branhii.

Pigmentii

Sunt folositi pentru a imbunatati culorile (Iroage in japoneza). In acest scop se folosesc pigmenti carotenoizi care se gasesc in (alge,spirulina,creveti,) si  B caroten sau xantofile pt a intensifica culoarea portocalie. Ardeiul rosu contine capsantina care produce rosu portocaliu. Crustaceele ca si Krill, creveti contin astaxantina.

O hrana buna cu pigmenti naturali o gasiti aici.

Atentie: pe piata sunt tot felul de furaje cu diverse denumiri  foarte colorate dar acestea nu contin coloranti naturali (vezi foto de mai jos)!