Temperatura apei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temperatura apei in iazuri si efectele acesteia

Fiecare specie acvatica are temperatura optima in care se dezvolta si creste. Daca aceasta temperatura se departeaza de valorile normale atunci pestele sufera. Ca multe animale acvatice crapii koi sunt pesti cu sange rece , aceasta inseamna ca metabolisumul lor creste odata cu cresterea temperaturii apei. Crapul poate sa tolereze si temperaturi mari de pana la 36 °C dar si temperaturi de 1-2 °C. Din pacate la temperaturi mici scade sistemul imunitar al lor si putem sa ne asteptam la diverse boli mai ales primavara. Pe timpul iernii se poate observa ca crapii koi aleg locurile cel mai de jos ale iazurilor noastre datorita faptului ca acolo apa este putin mai rece.

Intre 6°C si 10°C unii crapi koi se hranesc. Daca facem acest lucru atunci trebuie sa fim atenti ce hrana le oferim, neaparat trebuie sa fie o hrana usor digerabila pe baza de germeni de grau.

Cand temperatuile in apa cresc peste 10°C, incep  sa  creasca intr-un ritm alert bacteriile si parazitii astfel incat sistemul imunitar al crapilor nu este la parametrii normali. La crapii Koi ca sistemul imunitar sa  functioneze optim le trebuie minim o saptamana dupa ce temperatura apei a atins 14°C. In aceatsa perioada crapii nostrii devin foarte sensibili la infectii. Din acest motiv primavara devreme apar infectiile bacteriene care netratate la timp duc la ulceratii si la decesul pestilor.

Este bine sau nu incalzirea iazului pe timp de iarna ?

Cel mai bine este să dați peștelui o perioadă de odihnă de o lună sau două luni la o temperatură de 6-8 grade C. In acest fel, se evită oscilațiile extreme de temperatură în timpul iernii.

Mentinerea crapilor Koi pe timp de iarna in iazuri incalzite poate duce la tumori, disfunctii ale metabolismului  si la icrele lipite ( in acest caz icrele nu mai pot fi eliminate de femele). Cel mai bine este sa incepeti incalzirea iazului in luna martie cand temperatura apei este de sub 10 grade cu maxim 4° C pe saptamana. La peste 18°C ii este stimulata reproductia.

Odata cu cresterea temperaturii in apa crapul isi mareste metabolismul si necesita cantitati crescute de alimente. Deseurile produse de acestea sunt principalele substante nutritive ale algelor:fosfati si nitrati a caror abundenta este principala cauza a infloririi algelor. Are varful de expunere adecvata la lumina soarelui , deoarece algele sunt organisme fotosintetice.In iazurile ornamentale pasionatii au o mare problema cu algele unicelulare care fac ca pestii din apa sa nu mai fie distinsi.Aceast problema este rezovata cu ajutorul UV-urilor.Prezenta excesiva a algelor intr-un iaz reprezinta un dezechilibru si pentru efectele pe care le produce. Prezenta algelor pune presiune pe aciditatea apei produs prin eliberarea unor cantitati de CO2 pe timp de noapte iar nivelul de oxigen dizolvat scade. Pentru cresterea algelor sunt necesare substante nutritive cum ar fi nitratii si fosfatii.