Fiziologie

     Respiratia crapilor Koi

Crapii Koi ca toti pestii, au nevoie de un proces eficient de respiratie datorita unei cantitati mici de oxigen prezent in apa si unei presiuni partiale variabile a oxigenului PO2.

Sistemul lor respirator este unidirectionat, apa trece intodeauna prin gura, prin branhii si iasa in partea cealalta a opercului. Crapul isi procura oxigenul din apa cu ajutorul branhiilor. Acestea sunt situate in spatele capului si sunt acoperite de opercule, oase plate care se pot mobiliza. Ca sa respire, crapul prin deschiderea gurii absoarbe o cantitate de apa, avand operculele inchise. Inchide gura, deschide operculele si prin saltarea planseului bucal creaza o presiune ce forteaza apa sa iasa printre branhii. Pentru ca din cauza presiunii create apa sa nu reflueze afara prin gura, crapul are o mica „perdea” de piele care coboara dinspre cerul gurii si obtureaza orificiul bucal (asa cum si operculele au o membrana fina care ajuta la etanseizare). Branhiile contin o retea foarte fina de capilare, care favorizeaza patrunderea oxigenului din apa in circulatia sanguina.

La koi ca si la ceilalti pesti exista asa numita respiratie contracurentului, deoarece fluxul sanguin, in interiorul capilarelor curge in directia opusa fata de curgerea apei.

     Sistemul imunitar la crapii koi

Are sarcina sa protejeze organsimul impotriva unei game largi de agenti patogeni. Crapul Koi ca si alte mamifere au doua tipuri de sisteme imunitare, imunitatea inascuta si imunitatea adaptiva. Prima bariera  al unui koi cu mediul este mucusul de pe pielea pestelui, branhiile, intestinele. Mucusul este o bariera intre mediul exterior si cel interior si prin urmare reprezinta o linie eficienta de aparare impotriva bacteriilor,ciupercilor si parazitilor. Atunci cand bariera fizica este incalcata agentul patogen ete interceptat de o gama larga de receptori prezenti in peste si fiecare receptor este responsbil pentru detectarea unui anumit drup de agenti patogeni.Odata ce un anumit grup de agenti patogeni este identificat , celulele si organele specifice au sarcina de inducere a unuiraspuns specific. Crapii au un sistem puternic de tipuri de celule imunocompetente, inclusiv macrofage,mastocite si leucocite. Macrofagele sunt capabile sa inghita bacterii si impreuna cu neutrofilele sunt cele doua tipuri cel mai importante de celule implicate in fagocitoza la pesti.

Sistemul imunitar inascut se caracterizeaza prin raspunsuri mai simple,nespecifice si este prima linie imunitara a organsimului impotriva unui spectru larg de agenti patogeni. Fagocitoza este un mecanism de aparare a carui functie principala este de a limita raspindirea si cresterea agentilor straini.

Sistemul de imunitate dobandita sau adaptiva este un mecanism de raspuns imun mai performant decat imunitatea inascuta, stimulata doar la expunera la antigene care ii sporesc intensitatea si potentialul defensiv la fiecare expunere ulterioara.Cele trei caracteristici principale sunt: specificitatea,specializarea simemoria.

     Osmoreglarea

Osmoreglarea este un proces simplu pentru koi deoarece toti pestii de apa dulce au fluide corporale care sunt hipertonice in comparatie cu mediul lor.Adica au un continut mai mare de sare decat apa. Cele doua probleme osmotice si electrolitice ale crapilor koi sunt prin urmare eliminarea excesului de apa si mentinerea unei concentratii de sare in corpul lor (osmoreglare. Osmoza este trecerea unui solvent(apa in cazul nostru) printr-o membrana semipermeabila. Presiunea pentru a migra prin acea membrana se numeste presiune osmotica.

 

 

 

 

 

 

Daca membrana este un pic mai permeabila la anumite substante dizolvate ( tesuturile vii) apa  se va deplasa intr-o directie iar substanta dizolvata in alta.Acest proces se numeste osmoreglare. Osmoreglarea este reglarea activa a presiunii osmotice in fluidele interne ale unui organsim viu, pentru a preveni ca aceasta sa devina foarte diluata sau prea concentrata. Excesul de apa este eliminat sub forma de urina care poate sa ajunga intr-o zi la 20% din greutatea corpului. Mentinerea osmoraglarii la koi necesita o cantitate mare de energie metabolica.