Morfologie

Culoarea si linia corpului sunt aproape singura judecata morfologica pe care o determinam  in alegerea unui koi. Diferenta reala dintre unul scump si unul ieftin nu e decat  calitatea pielii.

Exista mai multe variabile in alegerea unui Koi dar sunt 5 parametrii care trebuie evaluati morfologic:

  1. Conformatie
  2. Colorit
  3. Desene sau modelul
  4. Calitate
  5. Aspectul general

 

  1. Conformatia include forma corpului ,proportiile acestuia,aripioarele,formacapului, latimea ochilor si umerilor s.a.m.d. Corpul unui koi se imparte in: Ozutsu care contine Ozuke si Odome,Ojime,Kata,Hachi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diferentle de corp apar la varste diferite la crapii koi astfel incat trebuie sa cunoastem evolutia corecta in timp. In timp ce la crapii tineri culoarea si modelul este foarte importanta,  celelalte caracteristici devin importante in timp.Capul trebuie sa fie lat si nasul rotunjit, daca pestele are un nas lat este lipsit de eleganta. Zona frontala trebuie sa prezinte o linie de scadere continua de la umar la nas. Fruntea trebuie sa fie mai mult convexa nu plata. Intre ochi si forma nasului trebuie sa fie un triunghi ( aproape echilateral).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coada trebuie sa fie groasa sa aibe putere. Coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta la fel ca si capul si coada. Aripile dorsale trebuie sa fie ridicate si nu trebuie sa prezinte gauri sau rupturi.Aripile caudale trebuie sa fie puternice si groase. Daca un koi taner are Ozutsu gros atunci el poate deveni un JUMBO (un crap koi de dimensiuni mari).

 

2. Coloritul. Coloritul este un produs al geneticii, liniilor de sange,conditiilor iazului, varstei si al sexului. Genetica buna si apa aduc culori frumoase crapilor koi dar daca nu aveti o apa buna ci doar genetica o sa aveti rezultate slabe. Culoarea trebuie sa fie uniforma pe intreg corpul, si trebuie grupata pe minim trei solzi. Culoarea trebuie sa aibe grosime sa fie curata si nu murdara cu pete. Culoarea trebuie sa aibe o stralucire intensa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Femele mai tinere pot avea pielea mai galbuie pana cand incep sa produca icre.

 

 

3. Desenul sau modelul (petele de culoare)

 

 

 

 

 

 

Desenul este foarte important la evaluarea unui koi. La toate varietatile desenul trebuie sa fie echilibrat pe tot corpul de la stanga la dreapta din fata in spate. Marginea din spate a culorii la rosu si negru care atinge albul se numeste Kiwa. Trebuie sa fie foarte clara si sa urmeze o linie dreapta.

 

 

 

 

 

 

 

Marginea din fata a desenului se numeste Sashi. Sashi necesita mai mult timp pentru a se clarifica.Cu timpul solzii albi se  ingroasa,  devin mai albi si acopera baza urmatorului solz care este mai intunecata.

De multe ori la Shiro Utsuri baza este asa de intunecata astfel incat baza solzului nu se poate albi de tot. Sashi nu poate fi definita. Negrul este atat de gros astfel incat albul nu-l poate acoperi niciodata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa cat vedeti este o apreciere complexa pentru Kiwa si Sashi. Pe pestii mari modelul ( petele de culoare ) trebuie sa fie mari sa arate a Putere.

La urma urmei crapul Koi este un simbol japonez al puterii.

4.Calitatea

Este un concept foarte dificil de invata si explicat deoarece calitatea poate fi vazuta in mai multe moduri.

Calitatea poate fi in piele si instructura pielii. Pielea trebuie sa fie neteda cu solzi usor convexi care sa reflecte lumina exterioara ca o lentila.

Calitatea poat fi in luminozitatea pielii, atribuita cantitatii de guanina. Femelele de koi sunt mai apreciate la batranete cand pielea lor este mai moale.

Calitatea poate fi in mintea noastra de la perceptiile diferite fata de crapul koi, care se schima in noi de-alungul anilor.Pentru a analiza calitatea unui koi si pentru a evalua corect pestele mai ales pentru a determina pretul lui corect ne trebuie multi ani de experienta.

5. Aspectul general.

Multa lume crede ca un peste mare este si castigator. Gresit. De multe ori ati vazut crapi Koi lungi si subtiri. Adevarat ca fiind mare arata putere dar fiind mare trebuie sa lat si musculos. Un Koi poate fi mai mic decat altul dar poate arata mai multa putere.Puterea emana din mai multe lucruri dar toate astea au legatura cu corpul. Chiar modelul (desenul) de pe koi poate aduce putere, proportia corpului poate aduce putere , pectoralii mari si coada aduc putere. Chiar inotul pestelui aduce putere, nu trebuie sa inoate cu capul in sus sau coada in jos. Dupa cum vedeti multe lucruri pot reprezenta PUTEREA.

Ca si concluzie atunci cand cumperi un koi toate cele 5 aspecte trebuie sa fie intr-un pachet precis. Evident pentru cei ce nu doresc calitate aceste aspecte nu reprezinta nimic si sunt mai putin importante mai ales pentru a obtine un koi ieftin.

Dar corpul si culoarea sunt intodeauna importante si acestea niciodata nu trebuie compromise..

6.Varsta

Din pacate la marea majoritate persista o confuzie enorma mai mult sau mai putin intentionata .De multe ori este o retusare mai mult intentionata ca sa faca pestele a fi mai tanar.

In acest tabel care este preluat din revist Zna Nichirin ( autoritate incontestabila) se poate vedea exact cum este definita varsta de catre japonezi.

In conditii normale un crap koi se naste din mai pana in iunie cu o usoara variatie din cauza zonelor climatice. De multe ori vedem vara koi de vanzare la care li se spune Tosai ceea ce este o mare minciuna. Tineretul de koi din Japonia se vinde incepind cu prima iarna dupa ce au fost nascuti deci nu putem gasi vara Tosai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stabilitatea culorilor

Intelegerea colorarii si a stabilitatii culorilor in peste este foarte dificil de prevazut fiind influentata de mai multi factori.

Culoarea unui crap koi este legata de aspectul vizibil produs de trei pigmenti colorati, continute in celulele numite cromatofori. Pigmentii pot fi impartiti in: Eritrina(rosu),Melanina(negru) si Xantina (galben). Toate culorile vizibile la koi sunt un amestec al acestor culori.De ex portocaliul este un amestec intre cromatoforii rosu si galben. La koi niciun model de culoare nu este format dintr-un singur cromatofor, este format dintr-o combinatie de mai multi care dau impresia de o culoare solida. Daca nu exista cromatofori in derma , culoare pestelui va fi alba datorita iridocitelor si pozitia lor in piele va defini proprietatea de reflexie. In unele cazuri o combinatie de cromatofori si irodocite continand Eritrina da un aspect auriu, in timp ce albastru este rezultatul unui pigment negru localizat in dermul profund si irodociti in straturile intermediare ale pielii care prin interferarea cu lumina da coloratia de albastru.Pozitia cromatoforilor stabilitatea culorii.Cromotaforii de pe suprafata pestelui  produc instabiltatea culorii  datorita indepartarii lor o data cu imbatranirea pestelui. Idealul este ca acelasi pigment de culoarea sa aibe aceeasi densitate in toate straturile pielii.Acest lucru ar putea produce o culoare densa si stabila. Cromatografii sunt celule ce retin doar pigmentul si prin urmare nu-l pot produce, koii trebuie sa-l obtina din dieta.In natura acesti pigmenti provin de la plante, creveti, alge etc. In alimentaia koilor acesti pigmenti trebuie sa fie de inalta calitate si sa provina de la caratenoide ce se afla la  creveti sau alge. Daca pestele este slab genetic colorarea va fi slaba.

Modificarea culorilor la crapii koi.

Distributia pigmentului este influenta de o serie de factori diferiti:

-sistemul nervos si cel hormonal pot controla distributia pigmentului in cromatofor.

-diferite conditii ale calitatii apei

-sarea are capacitatea de a concentra pigmentul

-temperatura, la temperaturi mici pigmentul se extinde dand impresia de o intensificare a culorii iar la temperaturi mari se strang. Foarte multi incepatori au impresia ca iarna se intensifica culorile pe crapii koi.

Culoarea rosie Beni

Exista doua tipuri de Beni sau Hi pe care le putem intalni, rosu de baza sau portocaliu.

Rosu de baza Hi intalnim la unii crapi tineri si suntem  atrasi imediat de culoarea lor dar cu timpul culoare se duce si nu mai este asa puternica si ramane fara luciu si rafirament atat de cautata la koii maturi

Al doilea tip de Hi este portocaliu bazat pe Hi. In general majoritatea evita acest colorit dar acesta e cel mai indicat de cumparat.Culoare la acestia se dezvolta cu trecerea timpului.

Cand crapii koi sunt plasati in iazuri de namol se cauta cresterea lor mai putin intensificarea culorilor. La tinerii koi care nu sunt lasati in iazuri naturale si bagati in bazine specifice betonate cresterea le este oprita pentru a li se intensifica culorile prin diverse furaje ce contin coloranti naturali.Atentie se gasesc in comert fel si fel de furaje pentru koi unele foarte foarte colorate, dar acestea nu contin coloranti naturali buni pentru crapii koi .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Culoarea Hi tinde sa se dezvolte dinspre cap spre coada.

Degenerarea lui Hi poate avea si cauze genetice cat si conditii rele in care este tinut pestele.

Sumi(negrul), daca este vorba de Showa, Sanke ,Usuri sau Beko ramane o enigma.Acesta este in interiorul dermei la un koi tanar si pare albastru. Acest Sumi poate sa apara si reapara in timp devenind negru stralucitor. In timpul dezvoltarii unui Koi, Sumi va creste .O regula generala spune ca inante de definitivarea si finalizarea modelului  culorii Sumi calitatea lui va fi saraca.Sumi mai scufundat este de preferat la tineret pentru ca atunci cand va creste poate sa arate ca un sumi adevarat. Spre deosebire de Hi care se dezvolta de la cap la coada Sumi se dezvolta de la coada la cap.Genetica, calitatea apei si hrana sunt elementele ce influenteaza calitatea Sumi.Temperatura apei are un efect asupra calitatii Sumi.

 

Genetica

Crapii koi se nasc cu un numar fix de cromatofori.Odata cu cresterea acestora ei trebuie sa acopere o zona mai mare. Din acest motiv unii pesti mici sunt mai atrgatori dpdv al culorilor ca sunt mai dense.Achizitionarea de crapi tineri de la o linie cu genetica buna insemna sa cumprati crapi ce au cromatofori densi. Acest lucru duce ca atunci cand pestii cresc sa-si pastreze culorile intense.

 

Elemente ce nu sunt cunoscute de cumparatori :

-Genetica pestelui

-Cumparatorul nu poate fi sigur daca pestele e de la crescatorul indicat

-Conditiile in care a fost crescut pestele inainte

-Calitatea apei in care a fost crescut

-Alimentele ce i-au fost administrate

-Antecedentele clinice ale bolilor pestilor

-Manipularea pestelui cand a fost scos din iazul de noroi

-Aspectul modelelor de culoare cu o luna inainte

-Varsta adevarata

-Conditiile de carantinare a intermediarului