Cum se formeaza biofilmul?

Formarea Biofilmului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum se formeaza biofilmul?

Contrar altor bacterii , bacteriile nitrificatoare se reproduc  mai greu, pe cand alte bacterii la doua ore. Este important sa se stie ca aceasta dezvoltare a bacteriilor dureaza o luna la temp de 25 °C sau doua la temepraturi de 10 °C ca filtrul sa functioneze optim.

In aceasta perioada pot aparea foarte multe boli (New Pond Syndrom) din cauza slabei calitati a apei. Capacitatea de filtrare a unui filtru este maxima dupa  un an. Deasemenea in aceasta perioada trebuie sa masuram concentratiile de amoniac, nitriti si nitrati. Aceste valori pot fi schimbate prin schimburi de apa sau putem accelera maturarea acestor bacterii prin adaugarea de bacterii in filtru. Un filtru biologic maturat nu trebuie sa fie spalat!

Formarea biofilmelor este un process dinamic care se dezvolta in 5 faze :

  • grefa initiala
  • grefare ireversibila
  • maturarea 1
  • maturarea 2
  • dispersie
  1. Procesul de inradacinare incepe datorita unei modificari a expresiei genei bacteriene indusa de  contactul cu suprafata support.
  2. Stabilitatea microcoloniilor de substrat este legata de disponibilitatea nutrientilor
  3. maturarea biofilmului este reglementata printr-un proces numit cvorum detectare care este un mecanism conform caruia se produce o schimbare in expresia genelor bacteriene ca raspuns la cresterea populatiei bacteriene. Ceea ce se formeaza este o structura stratificata de bacterii.
  4. Excesul de nutrienti determina o scadere a biofilmului pentru eliberarea in forma planctonica a bacteriilor.Aceasta afectiune se numeste represiune catabolica si este un sistem de control pentru formarea biofilmelor atat in bacteriile gram positive cat si a celor gram negative.

Biofilmul poate fi idintr-o singura specie de bacterii sau din mai multe.Biofilmele create din mai multe tipuri de bacterii sunt mai groase dar si mai stabile decat cele ale unei singure specii de bacterie. In plus cooperarea bacteriana a biofilmelor cu colonii mixte prezinta o rezistenta mai mare la detergent si medicamente. Biofilmele sunt astfel structurate astfel incat sa permita respiratia si schimbul de lichide si substante nutritive, in timp ce impiedica accesul la substante toxice.

Biofilmul e o componenta filtrarii bazinelor noastre si un filtru bine maturat va fi acoperit de aceasta substanta. Acest substrat va fi si pe peretii bazinului nu numai in filtrul biologic. Biofilmul bacterian creste pe fiecare obiect din apa deoarece bacteriile sunt atrase de zonele acoperite cu nutrienti.

Biofilmele sunt sisteme biologice cu un grad ridicat de organizare in care bacteriile sunt structurate si coordonate in comunitati functionale, capabile, daca este necesar, sa coopereze in procesele metabolice-reproductive si infectioase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciclul azotului