Shusui tradus din Japoneza inseamna Cerul albastru de toamna. Aceasta varietate a aparut in 1912 prin incrucisarea unui Asagi Taisho cu un Doitsu. Rezultatul a fost un crap Koi Doitsu cu solzi mari negri si albastrii de-a lungul coamei dorsale. Majoritatea caracteristicilor lui Asagi se aplica si lui Sushui.
Carcateristica lui Sushui este de a prezenta o culoare de fundal albastru deschis pe care e plasat un rand de solzi inchisi de-o parte si de alta a coamei si rosu Hi pe lateral.
Culoarea Culoarea optima este un albastru deschis.
Capul este adesea albastru deschis sau alb, solzi trebuie sa fie de la gat pana la coada de-o parte si de alta a aripii dorsale si sa fie neintrerupte.
Intensitatea culorilor solzilor este data de duritatea apei. Daca apa este dura solzii sunt inchisi la culoare aproape negrii, in schimb daca apa este moale solzii sunt deschisi. Un amre accent se pune pe acesti solzi si pe organizarea lor(aranjament+forma+culoare) care la standarul de perfectiune ar trebui sa fie egali in marime, forma si culoare si aranjate in randuri inguste si fara goluri.
Liania laterala si burta sunt albe.
Incepand cu 1930 Hi a aparut pe Shusui. Uneori Hi este inlocuit cu galben Ki.
Varietati: