Inmultirea crapilor Koi

Reproducerea crapilor koi

 

La începutul primăverii, odată cu creșterea zilei, a temperaturii, hrănirea regulată cu mâncare de calitate și menținerea unui nivel ridicat de oxigen, pentru crapii koi maturi a sosit perioada de reproducere. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, în mod fiziologic crapii koi vor elibera gonadotropină, un hormon produs de glanda pituitară, astfel încât icrele vor începe să se maturizeze și femelele se vor pregăti pentru depunerea lor, iar masculii se vor pregăti pentru fertilizare.

O femelă gestantă este ușor de recunoscut, fiind umflată în jurul zonei ventrale în mod simetric pe ambele părți. Când temperatura apei atinge 3 zile consecutiv 54°C, depunerea icrelor devine posibilă; acest eveniment poate fi asociat cu un eveniment exterior,o scădere bruscă a temperaturii sau o schimbare mare a apei. Din păcate se știe foarte puțin despre ceea ce declanșează depunerea finală. Femela va elibera feromoni care îl va determina pe mascul să își matureze sperma, apoi să urmărească femela în încercarea de a se împerechea și să transmită gena oului și apoi puilor.

Depunerea icrelor pentru koi nu este un proces foarte delicat, ci este mai degrabă o procedură brutală care poate provoca daune ambilor parteneri, deoarece, spre deosebire de alți pești, femela crap koi nu poate expulza singură icrele. Acesta este motivul pentru care masculii sunt văzuți în mod constant în actul de împingere a femelei, deoarece ei trebuie să scoată icrele femelei, ca acestea să nu rămână blocate în interiorul abdomenului. În mod natural, masculul va urmări femela în apă puțin adâncă și, odată prinsă, va împinge icrele afară. Într-un lac mic, femela va căuta, de obicei, alge sau plante scufundate unde să-și depoziteze icrele și, în absența a ceva pe care să le depună, le va împrăștia peste mascul și  acestea vor adera, probabil, de pereții iazului. După ce femela a expulzat icrele, masculul le fertilizeză cu sperma lui.

Icrele expulzate, în contact cu apa, au următoarele caracteristici:

  • Icrele pot fi fertilizate timp de 30 secunde până la cel mult 2 minute (timp mediu 30 secunde – 1 minut); după ce trece acest timp, ovulul nu mai poate fi fertilizat;
  • Odată expulzate, icrele încep să absoarbă apa și se măresc de aproximativ 4 ori, de la 0,5 mm ajungând până la 2 mm dimensiune;
  • Icrele devin foarte lipicioase și aderă la orice suprafață.

După ce procesul de fertilizare s-a încheiat, deși obosiți de depunere, primul lucru pe care îl fac crapii koi este să mănânce icrele, până când mirosul acestora va dispărea.

Explicarea procesului de fertilizare

Femela este capabilă să producă aproximativ 100.000 de icre̸kilogram corp. Prin urmare, o femelă care cântărește 10 kg va elibera normal aproximativ 1.000.000 icre din care 60% vor fi incubate. Masculul produce mai puțină spermă prin comparație. La femele, icrele devin capabile de fertilizare numai atunci când ating apa din iaz, iar la mascul sperma devine activă numai dacă este eliberată în apă. Ovulul la crapul koi are o gaură mică de intrare numită micropilie și sperma trebuie să intre prin ea.

Deoarece sperma devine activă în contact cu apa și este mobilă aproximativ 30 de secunde, ea trebuie să acționeze foarte repede, altfel intrarea în ovul va fi închisă și sperma va muri. Odată ce sperma a ajuns la ovul, procesul de fertilizare trebuie să înceapă imediat și să se finalizeze într-o secundă. Sperma intră în ovul, acesta se umflă și devine lipicios și aderă la o plantă sau alt mediu de reproducere. În acest moment, gena este transmisă și se va dezvolta fie un pește bun, fie unul sărac în caracteristici. Ovulul începe să se dividă și se va dezvolta embrionul, iar în două zile se vor putea vedea clar două puncte negre lucioase care vor deveni ochii; studiat la microscop, se va putea vedea peștele în mișcare și cum inima lui bate destul de clar.

Icrele aflate în curs de dezvoltare sunt foarte vulnerabile și biologia gestației este orientată spre protejarea micilor pui înainte de a fi mâncați de un crap koi adult. Puiul eclozează cu o înotătoare, care îi dă o mică mobilitate, branhiile nu sunt dezvoltate, fiind capabil să preia oxigenul prin piele, nu are gură, astfel încât rămâne atașat de ou din care se poate hrăni în primele zile de viață. Pentru a nu fi prădați, puii se lipesc de suprafața unei pietre unde va continua dezvoltarea lor, până când gura, aripioarele, anusul, vezica urinară și branhiile se vor dezvolta. În acest moment, oul se va dezlipi și peștele va înota la suprafața iazului pentru a respira pentru prima dată. Acum este un pește aproape complet funcțional și începe să se hrăneacsă cu substanțe solide prin gură.

Controlul reproducerii naturale

În majoritatea cazurilor, deținătorul de crapi koi este indiferent la reproducerea acestora, deoarece nu este interesat de vânzarea descendenților și, prin urmare, depunerea apare de obicei fără o pregătire specifică și atunci vor fi puține ovule fertilizate.

Dacă doriți reproducerea crapilor koi, primul lucru este să decideți dacă doriți reproducere naturală sau fertilizarea indusă artificial. După ce ați decis, masculii și femelele aleși trebuie să fie transferați într-un mediu complet nou, iar depunerea oulor are loc de obicei în prima noapte. Acest fapt se datorează apei fără miros și fără mesageri chimici care pot interfera cu masculul care primește în apa nouă feromonii femelei și astfel se activează pentru depunere.

Este obișnuit să se aleagă 2-3 masculi pentru fiecare femelă, pentru o mai bună fertilizare și pentru că prima reacție la stimularea hormonală declanșează concurența dintre masculi. Mai sunt stratageme folosite pentru a induce depunerea, cum ar fi încălzirea apei cu câteva grade prin pulverizarea apei iazului cu un furtun, timp de câteva ore.

De ce avem nevoie pentru o reproducere utilă? În mod ideal, două bazine de depunere, unul pentru reproducere și fertilizare și unul pentru înlăturarea peștilor pentru ca aceștia să nu înceapă să mănânce ouăle și să se odihnească după stresul împerecherii. În rezervorul de reproducere veți avea nevoie de un mediu de reproducere, cum ar fi cablurile de reproducere, pentru a face ca ouăle să rămână lipite.

Montarea bazinului cu perii sintetice ca suport

Periile sintetice sunt utilizate pentru a stimula peștele să depună icre, sunt plasate în iaz în ziua plasării peștelui și trebuie să fie perfect curățate și spălate fără utilizare de substanțe chimice. Mijloacele de reproducere trebuie să imite tipul de vegetație pe care un crap koi l-ar putea găsi în mod normal când se înmulțește.

Introduceți crapii koi selecționați pentru reproducere în mediul de reproducere după amiaza, deoarece aceștia încep de multe ori să se reproducă în dimineața următoare. Introduceți peștii numai după ce totul este pregătit și lăsați-i complet liniștiți, dacă opriți peștii în fazele timpurii icrele nu vor fi depuse. Mai mult, dacă procedura este oprită după ce a avut loc ovulația, ouăle nu pot fi expulzate și rezultatul va fi o septicemie și, în final, moartea femelei.

În cazul în care crapii koi nu depun ouăle în prima dimineață, mai lăsați-i doar două nopți. Dacă tot nu depun, returnați-i în iazul lor. Nu hrăniți peștii într-un mediu de reproducere deoarece acest lucru poluează apa și reduce posibilitatea de depunere.

După reproducere și fertilizare nu este recomandat să puneți peștii în bazinul principal, deoarece mirosul procesului de reproducere ar putea induce și al alți pești o frenezie de reproducere pe care nu o veți putea controla.

Dacă nu vă puteți permite două bazine de reproducere, trebuie să puneți descendenții într-un alt bazin pentru a fi incubați. O temperatură ideală în acest bazin este de aproximativ 20°C, poate urca până la 23°C, dar nu mai mult; cu cât temperatura este mai mică, cu atât viteza de incubație este mai mică, cu cât este mai mare temperatura, cu atât viteza de incubație este mai mare.

Fiți conștienți de faptul că vor exista o mulțime de ouă neviabile care vor muri curând și vor forma teren fertil pentru bacterii și ciuperci care pot infecta rapid alte ouă. Cu cât temperatura de incubare este mai mare, cu atât mai rapidă este descompunerea oulăor cu potențial de infecții.

Ouăle de crapi koi în fază incipientă de dezvoltare. După depunere și îndepărtarea părinților, introduceți puțină apă proaspătă și oferiți o aerare ușoară.

Apoi se recomandă tratamentul antifungic profilactic, de îndată ce perioada de incubație s-a stabilizat (două zile este ideal); pentru acest tratament ingredientul activ este verde malachit sau albastru de metilen la o concentrație mai mare decât cea normală pentru tratamentele terapeutice ale crapilor koi. Alternativa sigură la aceste produse este folosirea Virkon Aquatic ca tratament care nu dă nicio problemă. Utilizarea lui ucide ciuperca de pe ouăle moarte și oprește răspândirea ei în ouăle viabile. După aproximativ 5 zile după ce puiul a terminat eclozarea, îl veți vedea rotindu-se pe podeaua bazinului. Noul crap koi este aproape transparent, în afară de ochi. În prima lună se vor dezvolta culorile.

Fertilizarea artificială industrială

Pentru cei care au nevoie de control total asupra procesului de reproducere, depunerea poate fi indusă artificial. Acest lucru implică injectarea în cavitatea abdominală (peritoneală) cu unul dintre cei trei hormoni:

  • Extract de hipofiză CPE – hormon obținut din glanda pituitară aflată sub creierul crapului koi; se livrează în pulbere reconstituită cu apă sterilă sau soluție salină; prima doză de injectare este de 0,3mg/kg greutate corporală; la 18 ore după prima injecție se administrează a doua injecție în doză de 3mg/kg.
  • Luteinizant – hormon de eliberare LH-RH – este o gonadotropină sau un hormon secretat de adenohipofiză care are rolul de a regla gonadele; luteinizarea hormonului îndeplinește diferite funcții. La masculi stimulează activitatea endocrină a celulelor interstițiale ale testiculelor cu producția de testosteron și, indirect, cu spermatogeneza. La femelă activează glanda pituitară. Doza care trebuie utilizată este 5mg/kg corp, utilizând injecții de 18 ore.
  • HCG – un hormon care provine de la oameni și poate fi folosit pentru a reproduce peștii. Este hormonul pe care glanda pituitară îl secretă pentru a stimula ovarele și testiculele să se maturizeze. Este foarte recomandat și este convenabil pentru crapii koi care sunt apți pentru reproducere. Doza este de 800 UI/kg corp, în cazul în care UI: = micrograme (1 gram=1000 miligrame). Masculii primesc întreaga doză la a doua injectare a femelelor și la 10 ore după cea de-a doua injecție, poate fi efectuată depunerea manuală a ouălor.

ATENȚIONĂRI:

  • Trebuie să aveți grijă să nu aplicați prea multă presiune asupra abdomenului femelei în expulzarea ouălor deoarece va provoca alterarea ovarelor și moartea femelei; dacă ouăle sunt gata, vor ieși fără efort, masați crapii koi pentru a avea o golire completă. Dacă ouăle nu ies cu o ușoară presiune, însemană că femelele nu sunt pregătite în acel moment.
  • Materialul seminal extras de la masculi trebuie amestecat cu ouăle la care se poate adăuga fluidul de fertilizare constând dintr-un amestec de 30g de uree + 40g de sare în 10 litri de apă. Acest fluid declanșează procesul de fertilizare.
  • Alternativ: 15g uree + 20 g sare în 5 litri de apă timp de aproximativ 6 minute, urmată de o soluție separată de 0,75g de acid tanic în alți 5 litri de apă timp de încă 6 minute.