Calitatea apei in iazuri

Calitatea apei in iazurile cu crapi koi

Factorul unic, cel mai important care afectează sănătatea peștilor și influențează bolile în iazurile și bazinele cu pește este calitatea apei. Nivelurile ridicate de amoniac sau nitriti, variatiile pH-ului și duritatea apei sau un nivel ridicat de poluare organică vor fi stresante pentru koi; predispunându-i la boală. Dacă trebuie să creăm condiții sănătoase, optime pentru prevenirea bolilor, este important să fie clar ce înseamnă de fapt o bună calitate a apei.

Calitatea apei nu claritatea apei!

Mulți crescatori de crapi koi  tind să judece apa prin claritatea sa. Deși apa clară (evident de dorit), doar pentru că apa este clară, nu înseamnă că este vorba de apă bună! La urma urmei, acidul clorhidric concentrat este limpede cristalin. Pestele vrea puțin mai mult decât apă limpede – într-adevăr, crapii koii preferă o apa usor murdara si verde. Dacă suntem serioși în a oferi condiții bune, întrebarea pe care ar trebui să o punem este este : Ce vor pestii?

  1. Nivel scazut al amoniacului si nitritilorPeștii poluează în mod constant propriul mediu și produc amoniac. Atât amoniacul cât și nitritii sunt foarte periculosi, provocând stresul și deteriorarea fizică a țesuturilor sensibile. O cerință majoră, majoră a oricărui sistem de păstrare a peștilor nu sunt nivelurile detectabile ( amoniac si nitriti). Acest lucru se aplică în mod special noilor iazuri (noul sindrom de iaz) și iazurilor puternic încărcate cu crapi koi. Filtrarea biologică este necesară pentru a menține nivelele optime.
  2. Apa curata chimic.Apa trebuie să fie curată chimic și fără substanțe chimice cum ar fi pesticidele, clorul, metalele grele, organofosfații și substanțele chimice utilizate pentru tratarea bolilor de pești. Prezența oricăror substanțe chimice toxice, chiar și la niveluri destul de scăzute, poate fi dăunătoare.OK, trebuie să tratăm din când în când pești – scopul este acela de a înțelege că orice tratament chimic va compromite calitatea apei și, pe termen, condițiile (din perspectiva peștilor) vor fi mai puțin optimale.
  3. Duritatea apei ,ph si temperatura.  Diferitele specii de pești au cerințe specifice pentru parametrii esențiali ai apei, cum ar fi pH-ul, duritatea apei, alcalinitatea și temperatura.Condițiile care depășesc limitele destul de restrânse pot crea stres. Apa care nu îndeplinește aceste criterii nu poate fi considerată o calitate bună a apei, din motive evidente.
  4. Niveluri scazute de poluare organica.Pe lângă deșeurile de pește, iazul sau bazinul este, de asemenea, poluat continuu cu alimente nemancate, alge și alte deseuri.Pe măsură ce această materie organică se descompune, produce mulți compuși organici și anorganici. Filtrarea biologică va avea grijă de amoniac și nitriti, dar poate exista o creștere a compușilor organici dizolvați și sub formă de particule. Nivelurile ridicate de organici (POC și DOC) pot crea condiții care să încurajeze boala, paraziți și bacterii oportuniste.Apa cu un nivel ridicat de materie organică nu poate fi considerată o calitate bună a apei.
  5. Stabilitate nu fluctuatie.În funcție de chimia apei,de nivelurile de stocare și proiectare a iazului, este posibil să se producă fluctuații substanțiale ale pH-ului, temperaturii și a altor parametri pe o perioadă de 24 de ore. Modificările constante – chiar dacă rămân în limitele preferate, pot fi extrem de stresante, deoarece peștii trebuie să se adapteze constant la condițiile deschimbare. Un exemplu ar putea fi pH-ul care variază între, să zicem 7 dimineața, ridicându-se la 9-10 seara într-o zi insorită. În afară de stresarea peștelui, acestea vor avea și alte implicații pentru alte aspecte ale chimiei apei, cum ar fi amoniacul și multe tratamente comune ale deiverselor boli. Apa care fluctuează constant în condiții de calitate și condiții nu poate fi considerată o calitate bună a apei.

Sper că această imagine de ansamblu v-a oferit o gândire despre ceea ce înțelegem prin calitatea bună a apei. Pe baza acestor criterii, câți dintre noi pot pretinde sincer că au o calitate excelentă a apei tot timpul? Restul paginilor explică mai mult despre apă, cum variațiile calității sau chimiei pot afecta sănătatea peștilor și ce măsuri trebuie luate pentru a crea condiții optime pentru peștii dumneavoastră.