Ichthyophtirius Multifiliis (Punctele albe)

 

 

 

 

 

Ichthyophtirius Multifiliis (Punctele albe)

Este cel mai cunoscut protozoar la pesti. Apare primavara la temperaturi mici sau cand reimprospatam apa cu una mai rece. Se reproduce intre 4-32ºC. Se recunoaste foarte usor datorita punctelor albe care sunt pe pielea crapului. Este important de stiut ca daca crapul a supravietuit acestui parazit imunitatea lui creste fata de el si sunt sanse mari ca acesta sa nu mai revina vreodata, se creeaza o balanta instabila  intre peste si parazit.

Tratamentul: este posibil doar in faza cand parazitul este in apa in stadiu inactiv. Ca sa se reproduca parazitul se detaseaza de gazda si se lasa pe fundul iazului, pietre si plante dupa care se transforma in cyst-uri(tomont).In 24 de ore se divide in 2000 de celule fiice. Acestea se elibereaza din celule si incep sa-si caute o gazda. Tratamentul trebuie sa se repete de doua, trei ori.Cu cat temperatura  apei este mai rece cu atat trebuie facute mai multe tratamente. Perioada intre tratamente difera in functie de temperatura apei.

Tratamentul consta in administrarea de FMC. Neaparat in aceasta perioada trebuie sa marim volumul aerarii. Alte medicamente ar fii acriflavina, cloramina T si sulfatul de cupru. Parazitul moare la temp de peste 32° C.