Gyrodactylus si Dactylogyrus

 

 

 

 

Gyrodactylus si Dactylogyrus

Infectiile cu Gyrodactylus si Dactylogirus (Flukes) se datoreaza supraaglomerarii pestilor in bazine si conditii slabe ale calitatii apei.

Se mai numesc si trematode sau Flukes.  Cele mai comune sunt cele de piele care se numesc Gyrodactylus iar cele de branhii Dactylogyrus. Ele se gasesc pe scara larga in iazurile cu crapi Koi.

Dactylogirus sunt foarte usor de recunoscut la microscop si au intre 0.4 si 2 mm lungime. Acesti paraziti se pot intalni in mucusul crapilor koi dar in cantitati mici fara sa-i afecteze. Atat Gyrodactylus cat si Dactylogyrus se asemana foarte mult intre ei  dar sunt cateva diferente notabile. Cei de piele Gyrodactylus nasc pui vii in timp ce cei de branhii Dactylogyrus fac oua. Ouale sunt imune la orice tratament terapeutic. Un singur tratament este destul la Flukele de piele in timp ce la cel de branhii trebuie minim doua tratamente. Pe pielea unui crap se pot gasi pana la 4 generatii de paraziti de tip Gyrodactylus . La microscop cei  de piele au doua loburi iar cei de branhii au minim patru. Acesti paraziti au in partea din spate a corpului doua carlige mari si  cate 16 carlige mici   cu care se agata de corpul pestelui. Cei  mai periculosi sunt cei de branhii. Acesti paraziti provoaca dificultati de respiratie la crapii koi. In cazul unei infectii mai mari la microscop se pot observa zeci de paraziti doar dintr-o singura proba luata de pe peste. Flukes de piele se datoreaza unei slabe calitati a apei si a suprapopularii bazinelor. De retinut ca larvele pot supravietui cateva ore fara gazda iar adulti cateva zile.

Tratament: recomandat este cel cu flubendazol. De mentionat ca cei de branhii trebuie tratati de 2-3 ori cu o saptamana pauza intre tratamente.

Mai pot fi utilizate:

  • Prazicuantelul ,
  • Triclorofon. (parazitul e mai rezistent in ultimii ani).