Grupele de crapi Koi

Exista nu mai putin de 100 de varietati de Nishikigoi. Zen Nippon Airinkai imparte Nishikigoi in urmatoarele 16 grupe :

 • Kohaku. Are un corp alb (Shiro) cu pete rosii Aka sau Hi. Apartine grupului Cei Trei Mari adica Gosanke, compus din Kohaku, Sanke si  Showa si este cea mai dezvoltata varietate de Koi.

In 1888 Hiroi Kunizo a dezvoltat aceasta varietate, petele rosii  semanand cu Florile de Cires. Acesta a dezvoltat linia de sange Gosuke care la ora asta e disparuta,dar  din care provin toate liniile de sange Kohaku-Tomoin, Sensuke,Yagozen si Manzo. Astazi Tomoin si Yagozen sunt cele mai populare linii din Japonia.

Varietate: Kohaku,Gin Rin Kohaku,Doitsu Kohaku.

 • Taisho Sanshoku numit Taisho Sanke sau Sanke este un Koi alb cu pete rosii si negru bine echilibrate. Negru sau Sumi  nu trebuie sa apara pe cap. Daca eliminam petele negre el trebuie sa fie un foarte frumos Kohaku iar daca eliminam petele rosii el trebuie sa fie un Beko. A fost stabilizat in anii 1914/1918 desi nu se stie daca primul Sanke a fost obtinut in mod intentionat. Acest Sanke care a fost incrucisat intre un Kohaku si un Shiro Bekko au generat linia de sange Torazo care si acum sta la baza principala a majoritatii varietatii de Sanke din zilele noastre.Culoarea dominanta trebuie sa fie alb cu pete rosii Hi stralucitoare si nu palide, iar culoare neagra Sumi trebuie sa fie compacta si intensa (10%) din culoare. Atat rosu cat si petele negre trebuie sa fie peste linia de mijloc a pestelui (sold) si sa fie bine echilibrate. Este de preferat ca negru sa nu apara peste rosu dar acest fapt este mai greu. Aripile trebuie sa fie albe sau cel mult cu niste dungi negre.Varietati de Taisho Sanshoku sunt: Sanke, GinRin Sanke, Doitsu Sanke, Showa-Sanke, Gin Rin Showa-Sanke, Showa Sanke Doitsu, Aka Sanke, Gin Rin Aka Sanke, Doitsu Aka Sanke

 

 • Showa Shansoku

Trasatura care caracterizeaza pe Showa Shansoku este de a avea o piele neagra cu toate ca pigmentul Sumi nu este intodeauna dominant. Este o varietate de Koi foarte cautata si apreciata datorita faptului ca este este dificil de obtinut. Spre deosebire de Sanke aici negrul Sumi este un negru Utsuri . A aparut 1927 si dezvoltat de Hishino care l-a obtinut din imperecherea unui Kohaku cu un Ki Utsuri. A fost de fapt un portocaliu spalacit in loc de rosu. Doar in 1965 a inceput sa iasa Showa mai apropiat cu cel din zilele noastre. La Showa traditional rosu e culoarea predominanta si negru ia forma unor pete ce se extind si pe burta si acest lucru e foarte diferit de standardele din zilele noastre.Varietati de Showa Shansoku :Showa, KindaiShowa, GinRin Showa, GinRin Kindai Showa, Doitsu Showa, Doitsu Kindai Showa, Hi Showa, GinRin HiShowa, DoitsuHi Showa.

 

 • Beko Are ca baza culoarea alba, galbena sau rosie cu mici puncte de Sumi inserate in partea din spate a pestelui. Sumi trebuie sa fie deasupra liniei de mijloc a pestelui. La pestii tineri capul poate fi usor galbui dar trebuie sa dar acest galbui trebuie sa dispara cu varsta. Capul unui Beko trebuie sa nu contina pete de Sumi.
 • Utsuri Mono Aceasta varieatate a aparut in jurul anului 1875.La aceasta varietate petele negre stau pe o baza alba, galbena sau rosie. Negru pe alb se umeste Shiro Utsuri,  negrul pe galben Ki Utsuri iar negru pe rosu Hi Utsuri. Sumi la Utsuri poate sa fie si sub linia de mijloc fata de Sumi la Beko care nu are voie sa apara sub linia de mijloc.
 • Asagi Asagi este unul din primii crapi Koi aparuti. Acesta provine dintr-o mutatie a Magoi in urma cu peste 160 de ani si sta la baza multor varietati de astazi. Privind de sus capul ar trebui sa fie alb pur sau culoarea ghetii  iar spatele acoperit de solzi albastrui. Partile cu rosu pot aparea pe obrajii pestelui si sub linia de mijloc a pestelui, niciodata partea rosie nu trebuie sa se suprapuna cu cea albastruie. Aripioarele pot fi rosii sau Motoguru.
 • Sushui In japoneza Sushui inseamna cerul albastru de toamna.Aceasta varietate a aparut in 1912 intre o incrucisare Asagi si un Doitsu (fara solzi) si a fost realizata de catre Kichigoro San.Culoare de baza este un albastru cu solzii albastrui  pornind de la gat pana la coada.Capul este adesea alb. Dupa solzii albsatrii poate aparea culoarea rosie care trebuie sa fie simetrica pe ambele parti ale pestelui. Burta trebuie sa fie alba. Uneori Hi poate fi inlocuit cu galben Ki.
 • Koromo /Goromo este un crap Koi Kohaku  cu solzii albastrui sau negrii pe margine. A fost obtinut prin incrucisarea intre un Kohaku si un Asagi.Ca varietati amintim: Ai Goromo, Sumi Goromo, Budo Goromo, Koromo Sankea, Koromo Showa..
 • Kawarimono include toate varietatile nemetalice care nu fac parte din alte varietate. Este o varietate in continua extindere la care criterile sunt mai putin stricte. Culoarea variaza in functie de fiecare crap, dar trebuie sa fie intensa si stralucitoare.In aceasta categorie intra: Karasugoi ,Hajiro, Hageshiro, Yotsushiro, Summinagashi, Matsukawabake, Kumonryo, Kigoi, Chagoi, Midoridgoi, Matsuba, Soragoi, Ochiba Shigure, Benigoi ,Ochiba. family.
 • Goshiki tradus din Japoneza este de  „5 culori”. La ora actuala la un Goshiki nu prea gasesti cinci culori, probabil ca la inceputul creerii acestei varietati pestele avea 5 culori, alb, negru , rosu ( de la Sanke), albastru deschis si albastru inchis (de la Asagi). Aceste culori sunt dificil de identificat separat. Este  rezultatul incrucisarii unui Sanke cu un Asagi. In esenta un Goshiki are un fond albastru iar pe spate pete rosii Hi. De fapt baza este alba cu solzi Shiro care pe margine sunt albastrii sau negrii.
 • Hikari Moyomono se caracterizeaza printr-un corp metalic cu doua sau mai multe culori.Varietati de Hikari-Moyomono: Platinum Kohaku, YamatoNishiki, Kinsui, Ginsui, Kujaku, SakuraOgon, GinBekko, ToraOgon, Hariwake Ogon, Kikusui.
 • Hikarimuji Mujimono Este un peste compus din Hikari (de metal) si mono ( o singura culoare).Aceasta clasa cuprinde culori metalice ca si galben,portocali, argintiu si auriu. Primul Ogon apare in 1946 cand Sawata Aoki au obtinut un precursor al gategoriei. Culoarea trebuie sa fie omogena pe tot corpul si metalica. Crapii koi din aceasta categorie au cateodata probleme de malformatie la gura,aripioare si spate fata de alti Koi, Inainte de cumparare trebuie analizati foarte bine.In aceasta categorie amintim: Nezu Shiro,Platinum Ogon,Yamabuki,Orangji,Kin Matsuba,Aka Matsuba, Gin Matsuba,MukashiOgon,Doitsu Ogon, Kin Kabuto,Kinbo,Hi Ogon.
 • Hikari Utsuri provin din incrucisarea unui Ogon cu un Utsuri sau un Showa. In esenta sunt Showa sau Utsuri metalizati.Varietati de Hikari Utsuri: Kin Showa, Gin Showa, Gin Shiro, Kin Ki Utsuri,...
 • Kinginrin 1. Se caracterizeaza prin una, doua sau mai multe randuri de solzi aurii sau argintii stralucitori pe fiecare parte a colanei vertebrale.
 • Kinginrin 2 Clasa Kinginrin Group 2 include Kinginrin, cu excepția familiilor Gosanke și Utsurimono.Ginrin Tancho este grupat în clasa Tancho, iar Ginrin Hikari-muji este grupat în clasa Hikari-mujimono
 • Tancho se caracterizeaza prin faptul ca are un cerc perfect rotund pe cap.Tancho nu este o categorie ci o varietate.