Cea mai buna apa pentru iazul tau

Investigarea cresterii crapilor Koi (de Hefin Moses Jones )

Mud Ponduri japoneze

Cea mai buna apa pentru iazul tau cu crapi Koi a fost si este un motiv de dezbatere  intre crescatorii si comerciantii de crapi Koi. Desi toata lumea admite ca nivelul de amoniac, nitriti, ph, temperatura, trebuie sa fie in limitele normale dezacordul apare cand este vorba de apa de mud pondurile (iazurile de noroi) japonezilor. Foarte multi crescatori din lume cred ca iazurile de noroi japoneze contin mineralele minune pentru cresterea crapilor Koi, dar in realitate nu-i asa. Unul din marii crescatori japonezi sustine solul din Nigata este atat de sarac in minerale astfel incat doar orezul poate creste in acea zona. Altii justifica cresterea crapilor Koi in bazinele de noroi, deoarece acestea sunt in masura sa ofere beneficii cum ar fi insectele vii si planctonul.

Unde-i adevarul, de ce cresc pestii in Mud Pondurile japoneze?

Unii fermieri japonezi si unii cercetatori au facut recent o descoperire importanta. Exista o legatura intre sanatatea crapilor Koi, cresterile excelente, nivelul de Hi (rosu) si TDS. Ei sustin ca apa este cu atat mai buna pentru crestere si pentru culoare cu cat nivelul de TDS este mai scazut (50-110 ppm).

In anul 2008 s-a facut un studiu pe crapii Koi proveniti de la ferma Yamatoya din Prefectura Nigata. S-au ales cativa crapi Koi Kohaku de la aceeasi mama si linie cu dimensiuni intre 14 si 18 cm si au fost plasati in 5 iazuri diferite in 3 zone diferite ale Marii Britanii. Bazinele din ciment erau acoperite  si aveau nivelul de TDS de 30.70.100.190 si 230ppm.Toate iazurile au avut aceeasi marime si aceleasi calitati ale apei. Experimentul a durat din mai pana in octombrie si pestii au fost hraniti la fel.

Rezultate:

  1. Pestii din iazurile cu TDS ridicat au crescut de la 14-18 cm la 52-55 cm inregistrand si cea mi mica greutate.
  2. Pestii din iazurile cu cel mai mic TDS  au crescut de la 65 la 69 cm inregistrand si cea mai mare greutate

La finalul experimentul s-a ajuns la concluzia ca pestii din apele cu TDS scazut au crescut in lungime si greutate cel mai mult.