Taisho Sanshoku (Sanke)

Taisho Sanshoku sau Sanke mai comun este un crap koi alb cu pete rosii si puncte negre a caror valoare de culoare e determinata de armonia si echilibrul dintre culori.

Este un Kohaku cu pete mici negre care nu au voie sa fie pe cap, pe abdomen si la baza aripioarelor pectorale. Cerintele de alb si rosu trebuie sa fie ca la Kohaku, de fapt un Sanke frumos trebuie sa fie in primul rand un Kohaku frumos daca excludem negrul. Daca rosul e eliminat trebuie sa arate ca un frumos Bekko. Varietatea a fost stabilizata prin 1914/1917. Sanke a aaprut intre incrucisarea dintre un Shiro Bekko si Kohaku.

Pielea trebuie sa fie lucioasa, clara si fara umbre cu sau fara solzi.

Culoarea  dominanta trebuie sa fie alba, rosul Hi trebuie sa fie intens si stralucitor,nu palid iar Sumi negru trebuie sa fie compact, intens ca un tatuaj si in pete mici de-alungul corpului, adaugand echilibrul general al modelului. Negrul Sumi ar trebui sa fie 10% din culoare.

Atat Hi cat si Sumi se extind pana la linia soldului, bine echilibrate pe ambele parti si sa fie bine definite.Sumi ar trebui sa fie deasupra liniei laterale a corpului nu sa infasoare corpul ca un Showa.

Capul nu ar trebui sa aibe Sumi pe el.

Sumi care apare pe alb este numit Tsubo Sumi si este preferat celui care apare peste rosu Kasane Sumi. Nuantele negru gri numite Nabe Sumi nu sunt de dorit, nuantele de negru vanat sau negru lucios sunt acceptate.Unele Sumi apara timpuriu iar alte apar cu varsta.

Aripile pectorale trebuie sa fie albe sau cel mult niste dungi negre Tejima.O Tejima corecta nu trebuie sa aibe mai mult de trei dungi, aliniate si stranse. Inotatoare caudala poate avea niste dungi de Sumi dar o coada alba e considerata mai frumosa.

Ochii pot fi albastrii sau albi chair cu intruziuni negre, alte culori nefiind acceptate.

 

Sanke koi