Parazitologice

Substante antiparazitare

Lufenuron

Suspensie orala ce poate fi folosita impotriva Argulus,Lernea,Piscicola si alte crustacee.

Doza in baie este de 0.09 mg/l/.

Nu prezinta pericol la supradozaj sau efecte toxicologice la filtrul bio.

Pentru iazuri mici se poate folosi medicamentul Program de la Novartis.

Pentru iazuri mari medicamentul Sybgenta Italia –Match Top 2ml/ tona de apa.

Dimilin

Este foarte eficient impotriva Argulus, Lernea si alte crustacee. Deobicei un tratament este suficient pt ca si dupa o saptamana 75% este inca activ si persista in apa. Dozaj 1-2 grame /1000 l apa.

Fenbendazol

Trateaza viermii de piele si branhii Gyro si Dactylogirus cat si nematodele. Doza pentru baie de lunga durata  este de 0.4 mg/l. Koii tolereaza foarte bine acest medicament.Tratamentul se repeta de doua trei ori. Ca medicament se gaseste sub forma de Tremafix sau  Tremafix PRO , foarte eficiente amandoua .

 

Formalin 40% -Foarte toxic !!!

Trebuie sa fie folosit numai in spatii deschise. Este un foarte bun dezinfectant si algicid. Este bun impotriva ciupercilor si protozoarelor( Costia). Doza pentru baie de lunga durata este de 0.02ml/l, iar pentru o baie de scurta durata 0.150ml/l pentru jumatate de ora. Atentie la 0.025 mg/l bacteriile mor din filtrul biologic. Ozonul si UV-ul trebuie inchise.

FMC (Formalin,Verde malachit si albastru de metil)

Combinatia este deosebit de activa impotriva infectiilor fungice,protozoarelor. Doza pt baie de lunga durata este de 0.02 ml/l . Pentru bai scurte  0.150ml/l timp de 30 minute.

Permanganat de potasiu PP

Foarte eficient impotriva protozoarelor( ex Tricodina), infectiilor fungice si catorva infectii bacteorologice. Multi paraziti ca de ex Punctele albe au rezistenta ridicata impotriva PP. Doza este de 2 gr pe tona de apa. Pentru bai scurte 10 gr pe tona de apa timp de 15 min.

Prima data apa devina de culoare violeta. Urmatoarea zi devine maro si apare spuma la suprafata apei.Dupa 2-3 zile culoarea apei revine la normal. Aceasta se datoreaza faptului ca PP omoara toata materia organica (inclusiv algele). Daca ph ul apei este mic PP devine toxic si foarte activ.

Atentie PP este toxic sturionilor!Pentru dezinfectarea toata a bazinelor se foloseste o doza de 20 de ori mai mare decat doza normala.

Sulfatul de cupru

Sulfatul de cupru poate fi utilizat ca tratament la infectiile bacteriene(FlavioBacterium) sau la cele fungice(Saprolegna) sau la protozoare (Oodinium).Substanta este foarte toxic la supradoza.Solubilitatea cuprului depinde de cresterea ph-ului. Pentru bai de lunga durata 0.2 mg/l . Pt bai scurte  50mg/3 timp de 15 minute.

Levamisol

Este utilizat pentru tratamentul nematodelor, Capilaria si al altor viermi.Este eficient si impotriva unor oua de viermi. Dozaj: bai de lunga durata 5mg/l si se repeta dupa doua saptamani. Pentru injectie se va folsoi o doza de 10mg/kg corp IM repetabila dupa o saptamana.

Verde malachit

Este raspindita in tratarea infectiilor fungice si a protozoarelor ectoparazite. In fermele piscicole se folosete la deparazitarea icrelor. De mult eori se folsoeste impreuna cu Fornmalinul. La folosirea acestei substante neaparat sa folositi manusi !Este dependent de temperaturi inalte si de Ph scazut.Pentru dezactivare puteti folsi carbune.Dozaj la bai de lunga durata:0.15mg/l .Pt bai scurte 60mg/l timp de 30 secunde.Pentru tratarea icrelor 10mg /l timp de 10 minute.

Mebendazol

Se foloseste la tratamentul impotriva nematodelor. Dozare pt bai de lunga durata  1mg/l.

Niclosamide

Se folosete in tratamentul impotriva nematodelor,cestodelor. Este activ doar impotriva larvelor , nu si impotriva oualor.Doza in hrana pestilor 10g/kg mancare timp de doua saptamani.

Prazicuantel

Se foloseste adesea la tratamentul impotriva viermilor detip Dactylogirus si Gyrodactilus. Deasemenea  se foloseste la tratamentul nematodelor si cestodelor. Doza pt imersie 4mg/l pt o zi. Doza in mancare 3gr/kg hrana timp de doua saptamani.Doza injectabila 6mg/kg corp IP si tratamentul se repeta dupa o saptamana.

Trichlorfon

Este un organofosfat si trateaza lipitoriel si ectoparazitii.Doza pt bai de lunga durata 1.5mg/l. Este foarte activ in ape acide si moi.

Sarea NaCl

Dozajul : Intre 1-3 gr/litriu apa (1-3 kg/tona de apa) poate fi prezent non stop intr-un iaz.Avantaje principale:

  • stimularea mucusului
  • crestrea osmoreglarii
  • ideal impotriva infectiilor fungice
  • previne intoxicarea cu nitriti

Atentie la doze mici stimuleaza  cresterea unor paraziti (Tricodinia si Costia)!

O baie de lunga durata de 7gr/l apa pentru 10 zile poate a avea rezultate bune la dropsy sau 15gr/l timp de 10 min  de doua ori pe saptamana.

Cand se amesteca sare cu concentratie de peste 2gr/l ESTE INTERZISA FORMALDEHIDA (Formolul).

Atentie: Inainte de a trata pestii cu diverse medicamente asigurati-va exact ce probleme au. Nu bagati medicamente in pesti doar dupa ce zice colegul de forum sau cine stie cine. Faceti analize si antibiograma si dupa asta administrati ce trebuie!