Nitratii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nitratii NO3

Nitratii se formeaza din nitriti cu ajutorul bacteriilor numite Nitrobacter Bacteria.

Prezenta nitratilor in apa se face cu ajutorul testelor pentru nitrati. Nitratii la valori mici sub 20mg/l nu sunt daunatori crapilor Koi dar pot intarzia cresterea lor, reducerea culorilor si a sistemului imunitar. Nitratii sunt mai toxici in apa sarata si cu valori mici ale ph-ului.

In cazul prezentei nitratilor in apa se recomanda schimbul partial de apa. Prezenta plantelor in iaz duce la o semnificativa reducere a valorilor nitratilor din apa. Deasemena daca inchidem UV-urile si permitem  algelor unicelulare sa se dezvolte se reduce prezenta nitratilor in apa dar in acest caz trebuie sa fim foarte atenti cu nivelurile oxigenului dizolvat.Plantele produc oxigen pe timpul zilei dar in consuma noaptea.Excesul de nitrati duce la aparitia algelor unicelulare (apa verde).

Intr-un iaz prezenta nitratilor se poate datora:

-hranirea excesiva a pestilor ce duce la nivele mari ale amoniacului respectiv la nitrati

-lipsa plantelor care se hranesc cu nitrati

-concentratie mare de nitrati in apa cu care alimentam iazurile noastre

In timpul studiilor despre nitrati, la autopsie s-a constat:

– o crestere a celulelor rosii, cresterea numarului de monocite,

-cresterea numarului de neutrofile ( celule albe din sange care sunt responsabile cu distrugerea microorgansimelor patogene)

-niveluri crescute ale creatinei

-cresterea valorii sanguine ale calciului

-degradarea ficatului si splinei.

In urma cu cativa ani Takayuki Izeki si-a impartasit observatiile lui in revista ZEN cu privire la efectul nitratului asupra pielii. El a ajuns la concluzia ca nivelul de max 15ppm este ideal pentru o piele alba si stralucitoare. Peste acesta valoare pielea se deterioreaza. In opinia lui la niveluri de peste 10ppm ale nitratului apa  afecteaza dizolvarea O2in apa.