Liniile de sange ale crapilor Koi

Liniile de sange ale crapilor Koi

Liniile de sange a unui crap koi si caracteristicile acesteia pot face multe diferente in ceea ce ne asteptam in viitor de la pestele nostru.

Ce este o linie de sange?

Japonezii folosesc cavantul keito pentru a descrie o linie de sange, dar poate avea diferite traduceri :trasaturi, caracteristici.

Keito prezinta caracteristicile fiecarei perechi de parinti folosite de un crescator. Nu toti crapii koi folositi la reproducere au aceleasi caracteristici. Este adevarat ca toate varietatile de koi au atins mai mult sau mai putin un grad de stabilitate in linia sangelui. Acum doar la Go-Sanke si Shiro Utsuri  (Omosako) sunt recunoscute liniile de sange.Liniile de sange ar trebui sa fie ‘’stabilitatea in reproductie’’, nu pesti individuali. Unii crescatori isi separara puietul din start si stiu exact de la ce reproducatori sunt acesti pui, astfel incat ei din asta fac o afacera  adica “Certificate”. Majoritatea isi amesteca puietul si nu mai stiu din ce parinti provin. Sa-i separi in functie de parinti iti trebuie sute de iazuri, practic imposibil pentru unii. Sunt clienti care daca vad parintele unui tanar koi ales de ei sunt entuziasmati si au impresia ca si al lor va fi la fel. Gresit, uita ca sute de mii de pui au fost aruncati la sortare.

Indifirent ce achizitionati cand vine vorba despre Koi, nu exista certitudine si nici macar un “Certificat” nu va ajuta!!!  In afara de marime nicio o alta indicatie nu va ajuta. Daca doresti sa cresti un crap koi de dimensiuni mari trebuie sa stii dimensiunea mamei. Mama dicteaza lungimea pestelui.

Liniile de sange cunoscute:

  • Este cunoscut ca toti Sanke provin din linia Sanke Torazo,
  • Foarte multi fermieri japonezi considera ca linia de sange  Tomoin Kohaku sunt de inalta clasa prin excelenta.
  • Ferma Shintaro Koi reproduce Showa de foarte multi ani, Masaro Saito spune ca dureaza peste 10 ani pentru a stabili o reproducere stabila la Showa. Dar si asa la Showa este foarte greu sa anticipam daca in timp  apare Sumi acolo unde dorim noi.
  • Tanarul Mano este in spatele liniei de sange Dainichi.
  • Matsunosuke este alt exemplu de linie de sange deosebit de reusita, care este inca preferata multor crescatori japonezi.
  • Sanke produs de Sadazo arata o forma de corp care se dezvolta dupa doi ani de zile cu imbunatatiri progresive in timp.
  • Un alt exemplu de linie de sange foarte buna recunoscuta este Omosako Koi, care foloseste mai multe perechi de material de reproducere pentru producerea de Shiro Utsuri.
  • Crapi Koi cu linii de sange  foarte bune non Go-Sanke gasiti la Ferma Maruhiro.
Linia de sange Momotaro Showa