Flaviobacterium columnaris

 

 

 

 

 

 

 

 

Columnaris

Aceasta boala a fost descoperita in 1922 si ramane una dintre cel mai des  intalnite si devastatoare

boli bacteriene ale pestilor de apa dulce.Este cunoscuta si sub denumirea de : infectie ale branhiilor, putrezirea cozii Fin Rot, Cotton Wool.

Flexibacter Columnaris este o bacterie Gram Negativ strict aeroba ce nu traieste in ape sarate. Flexibacter si Aeromonas au foarte multe asemanari dar Flexibacter apare in sisteme recirculante cu niveluri ale oxigenului foarte ridicate si temperaturi ale apei de peste 20 °C, pe cand Aeromonasul apare la temperaturi mai mici ale apei. La temperaturi mai mici ale apei mortalitatea in randul pestilor infectati cu Columnaris este mai mica. Acest lucru este adesea suficient pentru a le diferentia. Flexibacter Columnaris se afla in mucusul crapilor Koi.

Cercetarile mai recente arata cativa factori in care se dezvolta  bacteria:

-apa dura

-prezenta mare a substantelor organice in apa

-concentratii mari ale amoniacului si nitritilor

Numele deriva din aranjamentul bacteriei in coloane. Exista forme acute si cronice ale boli care au loc la temperaturi si de 18-20 gradeC. Formele acute ale bolii sunt foarte greu de tratat.Bacteria este deosebit de virulenta si rezista la antibiotice.

Simptome

Boala provoaca leziuni in jurul gurii, branhiilor si aripioarelor unde formeaza  zone albicioase asemanatoare cu infectiile fungice , de aici si numele de micoza falsa.Zonele albicioase au in general o margine rosie in jurul lor si in 24 de ore pot forma o ulceratie care este in forma de cerc si apoi se mareste.Ulceratiile pot avea culoare galbena sau portocalie datorita ingrasamintelor bacteriene pigmentate unele peste altele. Daca ulcerul  penetreaza adanc in corp acesta duce la septicemie. In partile cele mai sensibile cum ar fi branhiile se formeaza o necroza rapida ce duce la o respiratie greoaie a pestelui si implicit la decesul acestora. In cazul cand branhiile sunt atacate de paraziti , branhiile se umfla.

Ulcerul hemoragic se formeaza in piele. Infectia prin sange poate ajunge la organele interne care cauzeaza aceleasi manifestari  ulcerative ale pielii.

Alte simptome: inotul intr-o parte, aripioare mancate, lipsa pofetei de mancare

 

Patogeneza

Infectia cu Flexibacteria este generata ca si alte infectii bacteriene de mai multi factori :

– In general conditii improprii ale apei, niveluri ridicate de amoniac, nitritii,fosfatii,parazitii, concentratii ridicate ale compusilor organici,fluctuiatii ale ph-ului deschid calea pentru o infectie cu aceasta bacterie.

-cresterea brusca a temperaturii

-stresul de la suprapopulare

-rani

-nutritie inadecvata

Cel mai important factor in detreminarea severitatii infectiei  depinde de virulenta tulpinii Flexibacter, adica de gradul de afectare al pestelui. O tulpina cu virulenta scazuta dureaza cateva zile pana omoara pestele iar o tulpina cu virulenta ridicata poate omori pestele  in 24 de ore fara nicio leziune.Diagnosticul precoce este cheia pentru a bate aceasta infectie, intarzierile duc la decese ale pestilor.

Tratamente

Cel mai bun tratament este hranirea pestilor cu hrana antibacteriana ce contine oxitetraciclina, tetraciclina sau amikacina. Problema cea mai nefericita a acestei boli este ca pestele infectat se imbolnaveste foarte rapid, se opreste din hranire mai ales daca are „Mouth Rot” , prin urmare tratarea prin medicatie in hrana nu mai e valabila in acest caz. Tratamentul poate sa fie cu succes daca se administreaza antibiotice in faza timpurie de dezvoltare a bolii. Cand apar deja pete pe branhii e deja tarziu.

Antibioticele introduse  in apa pot fi o optiune.Cel mai indicat este sa separam pestii bolnavi de cei sanatosi intr-un bazin separat ca sa nu expunem pestii sanatosi la antibiotice si sa ducem pestii bolnavi la un laborator ca sa vedem la ce antibiotce raspunde. Degeaba tratam noi de exemplu cu enrofloxacina daca bacteria nu este sensibila la aceasta. In cazul in care avem mai multi pesti afectati atunci este necesar tratamentul la intreg iazul.Kanamicina este prima alegere pentru tratarea bacteriei.Ca alterantiva se poate folosi eritromicina sau tetraciclina dar in acest caz trebuie tinut filtrul sub observatie ca aceste doua substante distrug  materialul biologic din filtru.

Aeromonasul o alta bacterie gram negativa omniprezenta in iazuri, infecteaza un peste deja infectat cu Flexibacter. In acest caz tratamentul trebuie sa vizeze ambele bacterii. Kanamicina este buna pentru ambele bacterii. Daca tratati cu eritromicina sau tetraciclina atunci trebuie sa tratati si cu minociclina pentru Aeromoas. Si kanamicina si minociclina nu sunt daunatoare filtrului bio in concentarii mici.

Tratamentul trebuie sa dureze minim 10 zile dar daca pestele nu e recuperat trebuie continuat tratamentul.

Un studiu recent al Facultatii Alabama a aratat ca mentinerea pestilor intr-o apa cu concentartie de sare de 0.3% a dus la o rata a mortalitatii egala cu zero iar la o concentratie de 0.1% rata mortalitaii a fost de 30%. Deasemenea o concentratie saptamanala de 0.5 ppm de permanganat de potasiu duce la scaderea drastica a cazurilor de Columnaris. Aceste concentratii nu sunt valabile cand pestele este deja bolnav.