Filtre iaz

Filtre iaz 

Acest subiect este cel mai important si variat pentru hobbyul nostru, crapii koi.

Scopul acestui articol este de a oferi o imagine cat mai completa posibila a diferitelor tipuri de filtrare si a mediilor lor.

Filtrele mecanice: Sunt filtre care opresc mizeria fizca ce pluteste in masa apei (frunze,resturi,fecale de peste). Acest tip de actiune , important pentru iaz, in special dpdv estetic, garanteaza vizibilitatea prin apa a crapilor nostrii. Aceste filtre pot fi facute din diverse materiale plastice ( perlon,bureti,perii,matala)  sau metal (site). Alte tipuri de filtre ofera mecanisme centrifuge pentru curatarea apei.

Filtrele biologice : ele transforma substantele toxice, provenite din excrementele de peste si prin procesarea materialului organic in substante mai putin toxice. In acest scop se utilzeaza substraturi adecvate pentru colonizarea bacteriilor nitrificatoare. Exista mai multe tipuri de substraturi care trebuie sa fie eficiente pantru a avea urmatoarele caracteristici:

 • sa nu fie toxice  si a nu contina material reciclate
 • substratul trebuie sa aibe un raport mare suprafata/volum SSA
 • trebuie sa fie usor de curatat
 • substraturile nu trebuie sa fie obstructionate
 • instalare si intretinere usoara

Ca medii de filtrare amintim:

 • bio baluri,
 • kaldnes k1,Helx,
 • Burete japonez
 • bead-uri,
 • biochipsuri

In continuare va prezint cateva din tipurile de filtre existente pe piata noastra.

Filtrul de presiune multifunctional

Filtre sub presiune

 

Acest tip de filtru face atat o filtrare mecanica cat si una bilogioca ( foarte putin). Aceste filtre constau dintr-un recipient etansat ermetic. Apa este fortata sa treaca prin bureti apoi trece prin cateva medii de filtrare biologica si la final printr-o lampa UV.Aceste filtre pot sa filtreze doar cativa m³ de apa. Se preteaza iazurilor mici cu carasi, nu recomand folosirea lor la iazuri mari cu koi pentru ca nu se poate face filtrarea biologica optima. Faptul ca unele iazuri functioneaza cu aceste filtre se datoreaza ca filtrarea bio se face in iaz( pe peretii iazului) nu in interiorul filtrului. Pe piata exista mai multe tipuri de filtre sub presiune: unele cu capac etans ermetic care pentru spalarea buretilor acest capac trebuie scos  si curatat ( necesita manopera multa) si filtre sub presiune care au un maner care preseaza buretii de sus in jos pentru a-i curata. In acest caz operatiunea este mult mai simpla dar aceste filtre sunt ceva mai scumpe.

 

 

Filtru tip Beadfilter

Schema montaj filtru .Ultrasieve +Beadfilter

Acest tip de filtru face atat filtrare mecanica cat si filtrarea biologica. Acest tip de filtru poate stringe mizeria cu dimensiuni de pana la 20-30 microni. Apa intra in partea inferioara a filtrului impins de o pompa si forteaza bilele bead care plutesc sa iasa afara. Ele nu pot iesi si formeaza o masa compacta prin care trece apa ca un film foarte subtire. Aceste bilute mici au o suprafata biologica foarte mare in comparativ cu alte medii de filtrare 1600m²/m³. Oxigenarea apei din bead se face in interiorul filtrului sieve ce trebuie montat inainte de filtrul bead. Este necesara folosirea filtrului sieve pentru a colecat mizeria de dimensiuni mari.

Avantajele acestui filtru sunt ca fac o filtrare foarte buna, ele combina cele doua tipuri de filtrare.Mizeria ce se strange la baza filtrului , care nu trece de bilute poate fi usor aruncata la canalizare sau se poate folosi in gradina.

Ca dezavantaje : sunt scumpe si trebuie spatiu pentru camera de filtrare. In desenul alaturat este prezentat modul de montare general al filtrului.

 

Filtre multicamerale mecano-biologice

Se compun dintr-un container rezervor care au mai multe camere. Apa trece prin fiecare camera de sus in jos ca apoi sa revina in iaz.

 

Avantaje: sunt destul de bune atat ca filtrare mecanica cat si biologica

Dezavantaje: sunt scumpe iar apa in aceste filtre ca de fapt in toate filtrele multicamerale tinde sa-si faca un culoar astfel incat raman zone moarte. Pentru a functiona foarte bine trebuie sa folosim pompe de aer foarte puternice sa miste tot materialul filtrant biologic.

Alt tip de filtru intalnit pe piata:

Filtru cu bureti din unul sau mai multe camere

 

Este recomandat iazurilor mici cu carasi.

Avantaje : se curata usor, costuri destul de mici, design compact placut.

Dezavantaj: nu se poate monta la o cascada nefiind sub presiune, filtrarea biologica slabuta. In cazul ca buretii se infunda cu algele ce sunt omorate de lampa UV exista riscul ca apa sa iasa afara din bazin.

 

Filtre mecanice cu sita tip sieve (prefiltre)

Aceste filtre folosesc o suprafata de otel inoxidabil taiat cu laserul in sute de microfracturi cu o grosime de 2-300 microni.Apa traverseaza tangential aceste lame si iasa pe jos prin aceste spatii lasand murdaria acumulata in partea superioara a acestei suprafete. Ecranul metalic este inclinat sa faciliteze miscarea murdariei in partea sa inferioara, in corespondenta cu care exista o iesire pentru descarcarea excesului de mizerie.

Filtrul Ultrasieve.
 • Pre-filtru fiabil pentru bazine profesionale pentru koi
 • Filtru din sită foarte compact
 • Carcasă din polipropilenă puternică
 • Evacuare mizerie robinet cu sertar de  90 / 110mm
 • 2 sau 3 intrări: 110 mm. Ieșire pompa: filet exterior de 63 mm
 • Se instaleaza doar daca bazinul este prevazut cu sifoane de pardoseala ( vezi schita montare  la Beadfilter )

Avantaje: resturile sunt indepartate imediat din apa.

Dezavantaje: cost mare, nu filtreaza resturile mai fine sub 300 microni, necesita spatii mari de instalare sub nivelul apei.

Filtrul Compact Sieve (prefiltru)

Este folosit la iazurile unde nu avem sifoane de pardoseala. Se foloseste montat direct la pompa. Atentie este doar filtru mecanic!Trebuie montat deasupra apei. Apa iasa din filtru gravitational si din acest motiv partea biologica se pune sub el.

Filtre toba

 

 

Schema montaj filtru toba + moving bed

 

Avantaje :
 • sunt cele mai utilizate si bune prefiltre la ora actuala. Filtreaza mizeria de pana la 60-70 microni.
 • Sunt automate astfel incat mizeria este evacuata la canalizare in momentul cand sita este plina si apa nu mai poate trece prin ea.
Dezavantaje:
 • sunt scumpe
 • sitele se colmateaza usor la cei ce folosesc apa dura
 • camera de filtrare necesita evacuare la canalizare daca doriti ca si partea  biologica sa fie sub nivelul apei

 

 

 

 

Filtre de tip Bakkie shower

 

 

 • Avantaje:
 • filtrare biologica foarte buna in cazul ca se folosesc medii de filtrare ceramice ( bacteria home )
 • apa se oxigeneaza prin trecerea ei prin materialul filtrant
 • Dezavantaje
 • necesita pompe de putere si debit foarte mare
 • necesita medii de filtrare foarte scumpe gen bacteria house, spuma de sticla sau alte materiale poroase
 • zgomot puternic de la pompa

Filtre biologice ( pentru moving bed)

Sunt filtre biologice pentru sistemul Moving Bed. Daca ne hotaram la acest sistem de filtrare atunci trebuie sa luam in considerare ca inainte de el  trebuie sa avem o foarte buna filtrare mecanica cat si o buna aerare a materialului filtrant. Detalii despre acest tip de filtrare vezi aici Moving Bed.