Controlul algelor in iaz

Controlul algelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algele sunt prezente în fiecare iaz, ceea ce nu este un lucru rău. De fapt, o cantitate moderată de alge este benefică pentru echilibrul general al unui iaz. Algele devin o problemă atunci când acestea nu pot fi controlate . Algele unicelulare pot inverzi apa in asa fel incat pestii dvs. nu se mai vad. Algele filamentoase vin cu mai multe probleme, deoarece pot sufoca plantele iazului și chiar pot împiedica pompele și filtrele sa mai functioneze, eventual provocând daune. Iazurile noi și chiar iazurile stabilite în timpul primăverii oferă adesea condiții ideale pentru creșterea excesivă a algelor.

Există 2 tipuri principale de alge de iaz care afectează iazurile cu crapi Koi și lacurile de gradina. Le-am descompus în următoarele grupuri:

  • Alge unicelulare ( apa verde ca o supa de mazare ).
  • Alge filamentoase lungi care sunt prinse pe peretii iazului.

Cauzele aparitiei algelor:

  • Nutrienți dizolvați – Deșeurile de pește, frunzele care se descompun, alimentele neconsumate, (amoniac, nitrați, fosfați), mineralele din apa de la robinet etc. oferă hrană pentru creșterea excesivă a algelor.
  • Lumina soarelui – acoperirea inadecvată a iazului permite prea multă lumină în iaz, care permite algelor să înflorească.
  • Apa calda – acoperire insuficienta, circulatie slaba a apei in iaz.

Recomandări pentru controlul algelor unicelulare  în iazuri:

  1. Nu goliti iazul și nu schimbați complet apa. Deși iazul va arăta bine pentru câteva zile sau chiar câteva săptămâni, acest lucru va deranja  echilibru în iaz și va adăuga o cantitate nouă de minerale dizolvate pentru a alimenta algele și  procesul incepe din nou. În plus, acest lucru este de obicei foarte stresant și posibil periculos pentru crapii koi.
  2. Adaugati plante. Încercați să obțineți un echilibru biologic natural în iaz. Adăugarea combinației potrivite de material vegetal (plante de oxigenare, nuferi) va avea ca rezultat apă curată fără a fi nevoie de substanțe chimice.
  3. Cea mai sigura metoda este folosirea lampilor de Ultraviolete. 5w / tona de apa este suficient pentru a scapa de algele dvs. In timp, dupa doi ani o sa vedeti ca daca iazul dvs e bine echilibrat n-o sa mai aveti nevoie de lampile UV. Recomand folosirea lampilor UV ce folosesc becuri de la firme cu renume din Europa.
  4. Curatati filtrele si fundul iazului dar nu uscati iazul.

In ceea ce priveste algele filamentoase daca sunt de dimensiuni mari de peste 10 cm cea mai sigura solutie este schimbul regulat de apa si tratarea iazului cu solutii speciale de eliminare a algelor filamentoase.