Bolile crapilor Koi

Organismele care determina bolile crapilor koi sunt:

-bacteriile

-virusi

-ciupercile

-viermii

-protozoare sib crustacee

In domeniul medical semiotica este disciplina care studiaza simptomele si semnele clinice ale unei boli. Este foarte important sa studiem pestii cu un comportament normal ca pentru ca apoi sa identificam parametrii care se abat de la norma, evitaindu-se astfel a se ajunge prea tarziu la un diagnostic care nu mai poate fi tratat.

-Forma corpului trebuie sa fie echilibrata.Prezenta umflaturilor  poate fi cauza unor probleme cu exceptia femelelor care sunt pline de icre.

-Inotul trebuie sa fie fara efort si cu aripioare erecte. Prezenta timiditatii excesive in general colectiva poate fi generata de prezenta unor exemplare suspecte care determina comportamentul general al grupului.

-Koii trebuie sa prezinte un echilibru in apa fara inclinatii si trebuie sa fie capabil sa ramana perfect linistit.

-Pozitia in iaz. Crapii cu exceptia perioadelor de iarna nu trebuie sa stea izolati sau plutind pe apa

-Comporatmentul  trebuie sa fie natural si sa nu prezinte miscari bruscte.

-Aripioarele trebuie sa fie simetrice si sa nu fie stranse de corp.

-Ochii trebuie sa fie simetrici si nu iesiti in afara

-Respiratia . Respiratia accelerata este determinata de mai multi factori : ph, tempaeratura si poluarea organica.In mod obisnuit respiratia normala este de 30 respiratii pe minut

-Branhiile trebuie sa fie de culoare rosu inchis

 

Un iaz cu crapi Koi trebuie privit ca un sistem partial inchis in care populatia de crapi Koi si alte organsime prezente in apa  creeaza un echilibru pentru a beneficia de o aparare impotriva acestor organisme, actionat de un sistem imunitar stimulat continuu de antigeni (antigen este o substanta care determina sistemul imunitar sa produca anticorpi).Introducerea unor schimbari (adaugare de instalatii noi, crapi koi noi, plante noi etc) determina dezechilibrul in iaz.Natura este lenta prin modificarile sale, si prin urmare pesti raman expusi pentru o anumita perioada la riscurile infectioase fata de noul organsim patogen. Daca in lacul nostrui avem modificari frecvente atunci va puteti da seama cat de expusi sunt crapii nostrii la unele boli.

Foarte multi pasionati de koi cumpara din diverse surse crapii koi, nu-i carantineaza si dupa cateva zile incep sa moara si cei pe care i-au avut inainte si cei noi. 99% din acestia n-au facut carantina la noii veniti.Nu evem voie sa dam vina pe acesti vamzatori. In cazul in care i-am luat cu semne clinice vizibile atunci este o alta treaba.

Daca observam un singur peste ca este bolnav trebuie sa-l separam de restul ca sa nu se extinda boala in iazul nostru. Separat il putem tine sub observatie mai bine.

Daca boala este la intreg iazul trebuie sa tratam toata apa din iaz.Pentru a stii ce tratament sa folosim in primul rand trebuie sa stim volumul iazului. Cel mai indicat este ca la inceput cand pornim iazul sa masuram volumul lui cu ajutorul unui apometru.In acest fel putem doza perfect medicamentul in apa.Atentie ca la iazurile ce sunt din beton, cele  multe pietre,cele cu apa f dura  medicamentul este diluat de continutul acestor materiale.Medicamentele fac ca filtrarea  biologica sa fie ingreunata.La sfasitul tratamentului putem avea cresteri ale amoniacului. La sfarsitul tratamentului unii paraziti care tocmai au aparut din ouale lor tind sa atace din nou pestele, din acest motiv tratamentul trebuie facut de cateva ori. Foarte important ca dupa tratamentul famacologic trebuie sa urmeze o cresterii imunitatii carpilor nostrii si implicit restaurarea biologica a filtrului nostru.

In concluzie, bolile crapilor koi sunt  rezultatul unor conditii necorespunzatoare la care-i supunem.