Aeromonas

 

 

 

 

 

Aeromonas 

Aeromonas Hydrophyla este cea mai comuna dintre bacteriile Aeromnas. Este gram negativa si aeroba.

Se distinge prin:

-sunt motile la microscop. Motilitatea reprezintă în biologie abilitatea (capacitatea) celulelor, organelor (cu mușchi netezi) etc. de a se contracta și a se relaxa în mod activ (singure).

-se dezvolta de la temperaturi ale apei intre 5 si 37 °C.

Aceasta bacterie survine ca infectie secundara. In mod normal aceasta bacterie  nu provoaca niciun rau. Cand mucusul este deteriorat aceasta bacterie provoaca ulceratii si doar in cazuri extreme penetreaza organele interne.

Tratamentul apei cu antobiotice este zadarnic.Omoara bacteriile din filtru in timp ce ea se reface in cateva zile. Cel mai bine este sa injectam pestii  cu antibiotice, dupa ce dezinfectam leziunile.

Aeromonas Salmonicida

Caracteristici:

-nu sunt motile sub microscop

-cresc la temperaturi peste 20 grC pana la 37 grC

-culoarea este galbui maronie

Distingerea intre cele doua este foarte importanta .Aeromonas Salmonicida este bacterie patogena care produce gauri furunculoza la crapii koi. Aceasta bacterie nu se gaseste in mucusul de pe crapii koi!!!, exista posibilitatea ca sa fie transmisa cu ajutorul unor purtatori sanatosi. Aceasta bacterie poate sa intre in corpul pestelui prin branhii, piele, anus sau gura. Aeromonas salmonicida poate provoca ulceratii cronice si acute la nivel intern. Contrar altor ulceratii acestea se ridica un pic.

In multe situatii este necesar sa tratam iazul cu antibiotice dar in urma unei antibiograme ca sa stim exact la ce antibiotic raspunde pestele.In baltile naturale aceasta bacterie e una minora dar in bazinel cu crapi koi este o bacterie ce cauzeaza epidemii majore datorita stresuluiin care stau crapii koi in micile bazine pe care le detinem.

Infectia cu Aeromonas este generata prin:

-conditii nefavorabile ale apei

-miscarea slaba a apei

-stresul

-rani ale pielii

-paraziti

-nutritie inadecvata

 

Diagnosticare.

Pestii infectati cu Aeromonas au multe simptome diferite. Acestea variaza de la moartea subita la pestii sanatosi din cauza lipsei de apetit, a modificarilor de inot, a branhiilor palide, a aspectului umflat si a ulceratiilor. Ulcerul poate aparea oriunde pe corp si este inconjurat de un cerc de tesut rosu aprins. Alte organe frecvent afectate sunt: rinichii, ficatul , splina, pancreasul si muschiul scheletic.Simptomele variaza foarte mult, deoarece acestea depind de o serie de factori, inclusiv virulenta tulpinii, rezistenta pestilor la infectie. Datorita variavilitatii acestor simptome,diagnosticul acestei boli doar pe baza simptomelor este neviabila, iar rezultatul terapeutic poate fi dezastros fara un diagnostic precis facut in urma unor analize microscopice ale tesutului  luate din pestele infectat.

Tratament:

Cand un Koi este infectat trebuie imediat separata intr-un bazin foarte bine aearat. Avand in vedere ca Aeromonasul este o bacterie anaeroba prima interventie trebuie sa fie cresterea aerarii.

Trtamentul cu antibiotice pe cale orala poate fi prin amestecarea antiobioticul cu hrana, in baie prelungita cu antibiotice sau cu injectarea cu antibiotice.in acest caz este util sa se analizeze tesutul  bolnav pentru a confirma faptul ca este sensubil la antibioticul pe care-l dorim sa-l administram. Baia in apa cu antibiotice este destul de contoversata. In acest caz antibioticele trebuie folosite in doze de 10-20mh/l, tratamentul sa dureze intre 6-12 ore si trebuie urmat de o schimbare partiala a apei 50%.

Folosirea alimentelor cu medicatie este recomandata doar atunci cand pestii nu pot fi scosi din bazin pentru ca tratarea lor nu este asa de eficienta ca in cazul injectiilor.

Deasemenea este recomandata tratrea apei si cu antifungice pentru ca la sfarsitul bolii unele rani neinchis epot fi atacate de fungi.

Profilaxie

Pentru a preveni aceasta boala trebuie sa nu lasam crapii sa se imbolnaveasca si sa le asiguram toate conditiile de mediu.

Atentie

Aceasta boala se poate transmite la om !!! Cand transportati pestii trebuie avut grija sa nu aveti leziuni pentru ca aceasta este calea de intrare a bacteriei in corpul nostru.